Przejdź do głównej zawartości

Piernik staropolski


Piernik staropolski - zbierałam się i zbierałam do napisania tego wpisu. Myślę, że ten niesamowity piernik staropolski całkiem zasługuje na to by być pierwszym tegorocznym wpisem. Witam Was wszystkich, mam nadzieję, że już wypoczętych po sylwestrowych szaleństwachJ Nowy Rok smacznie czas zacząć.
Moja przygoda z pieczeniem piernika staropolskiego-długo dojrzewającego zaczęła się rok temu (teraz to już dwa). Wtedy to ciasto nastawiłam 6 tygodni (można i 4), ale mojej uwadze umknął fakt, że trzeba go upiec tydzień wcześniej. W rezultacie na Boże Narodzenie piernik był dość twardawy. Dało się go wprawdzie zjeść, jednak najlepiej smakowały na Sylwestra szczątkowo pozostające kawałkiJ. Pamiętając ubiegłoroczne doświadczenia teraz upiekłam piernik tydzień wcześniej, lecz zapomniałam, iż od razu należy ostudzone piernikowe blaty przełożyć powidłami, przykryć papierem do pieczenia lub lnianą ściereczką, a następnie równomiernie obciążyć. 
Moja piernikowa przygoda dalej trwaJ. Mam go już przełożonego, udekorowanego – tym razem białym lukrem ( w ubiegłym roku była to polewa czekoladowa). I w niedzielę przed świętami pojechał rodzinnego domu, tam na strychu będzie miałam obawy czy zdąży i zdążył. I był pysznyJ 
Pomimo wszystkich perypetii z przygotowaniem staropolskiego piernika dojrzewającego polecam go Wam bardzo smacznie i świątecznie, gdyż smak tego ciasta pozostanie Wam na długo w pamięci. Osobiście uważam, że piernik staropolski jest najlepszym świątecznym rarytasem.


Składniki: na tortownicę 26 cm

500 ml miodu
1 szklanka cukru
1 kostka masła/margaryny
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka
szczypta soli
4 łyżki przyprawy do piernika

Powidła do przełożenia:
1 słoik powideł śliwkowych
2 łyżki miodu
10 -15 drobno posiekanych śliwek suszonych
2 łyżki posiekanych suszonych wiśni
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rumu

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:  

Na 6 -4 tygodnie przed Świętami: Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści (ale nie gotuj. Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenna, sodę oczyszczona rozpuszczona w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrób staranniej przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego garnka/naczynia. Przykryj szczelnie folią i dostaw w zimna miejsce ( u mnie lodówka) na 4-6 tygodni.

Na 7 dni przed świętami: Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki. Będzie łatwiej go rozwałkować. Podziel ciasto na 2 lub 3 części. Ciasto, gdy już nabierze pokojowej temperatury klei się jak plastelina i ręce trzeba włożyć do maki zanim się za nie zabierzesz. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką. Wyłóż blaszkę/blaszki i piecz każdy placek osobno w temperaturze 170 ºC przez 15 -20 minut.
Powidła: Powidła przełóż do rondelka. Podgrzej, dodaj miód, śliwki, wiśnie i orzechy. Na koniec dodaj łyżkę rumu. Wszystko podgrzej i wymieszaj.
Wystudzone piernikowe blaty przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Przykryj arkuszem papieru i obciąż równomiernie. Odstaw do skruszenia n 3-4 dni w chłodne miejsce.

Lukier: ubij lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawaj cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukrem polej przełożony powidłami piernik. Udekoruj według własnego pomysłu. Jedz i smakuj świątecznieJ
  

P.S W przyszłym roku ciasto podzielę na trzy, jeden placek wyszedł mi taki grubawy, więc spokojnie wyjdą 3 nieco cieńsze placki, zrobię też więcej powideł do przełożenia J


Wigilia 2014

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...