Poproszono mnie, bym uchyliła rąbka
smacznej tajemnicy, czyli jakie przepisy zostały wykorzystane na Warsztatach
Kulinarnych Bakalland podczas Food Blogger Fest 2015. Warsztaty prowadzili
Andrzej Polan wraz z Katarzyną Bujakiewicz ambasadorką marki Bakalland. Dziś część pierwsza- przepisy wytrawne. Wkrótce słodka częśćJ Za zdjęcia bardzo dziękuję 38PRJ
Przepisy wytrawne: na śniadanie lub
przekąskę oraz dwa dania na obiad lub pożywną kolację. Po małych przeróbkach związanych
z mą dietą, chętnie wykorzystam te dwa przepisy na dania główne. Grzanki póki,
co pozostaną w strefie smakowych marzeń. Napiszcie, który z przepisów Wam się
podoba najbardziej i chętnie przyrządzilibyście go sami?
Grzanki z serem, boczkiem i musztardą żurawinową
- 200g żurawina z granatem Bakalland
- 2 łyżki Musztarda dijon
- 300g boczku wędzony nieparzony w plastrach
- 500 g ser koryciński
- 6szt Jabłko polskie
- Bochenek dobrego polskiego chleba
- Olej do smażenia
Przygotowanie: Żurawinę zalej niedużą ilością wody, gotuj i zmiksuj na puree. Połącz z musztardą dijon. Boczek wyłóż na pergamin i wstaw do piekarnika, dzięki temu boczek w kilka minut stanie się chrupiący. Kromki dobrego pieczywa posmaruj domową, żurawinową musztardą, następnie ułóż plastry sera, boczku i cienko pokrojone jabłko. Przykryj drugą kromką i obsmaż na złoty kolor na oleju rzepakowym.
Łosoś smażony z brukselką, śliwkami suszonymi, kremowymi jabłkami
oraz chrzanem
- 600g filetu z łososia
- 250g brukselki
- 100g śliwki kalifornijskiej Bakalland
- 2szt cebuli czerwonej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 szt jabłka
- 2 łyżki miodu
- 250g sera ricotta
- 2 łyżki chrzanu
- sól, cukier, pieprz czarny młotkowany
- ziarna kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie: Brukselki oczyść i gotuj w wodzie z solą i
cukrem max. 5 minut. Szybko je schłódź.. Miód karmelizuj, dodaj jabłka, łyżkę
wody i duś do miękkości. Widelcem rozgnieć na purée. Na maśle przesmaż pokrojoną
w piórka cebulę czerwoną, dodaj brukselkę i smaż na złoty kolor, dodaj śliwki,
dopraw solą i pieprzem. Ser połącz z chrzanem. Do łososia przygotowuj solankę:
na 1 litr wody, dodaj ok.30g soli, zagotowuj, w trakcie gotowania dodaj ziarna
kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę cukru dla
kontrastu. Do zagotowanej solanki włóż rybę i odstawi naczynie z kuchenki.
Przez 6-8 minut trzymaj łososia z jednej i drugiej strony. Łososia podaj z
brukselką, śliwkami, purée jabłkowym i twarożkiem
Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z szynki
- 2 łyżki bułka tarta
- 100g suszonych śliwek Bakalland
- 100g wędzonego boczku plastry
- sól, pieprz,
- sałata lodowa
Przygotowanie: Mięso połącz z przesmażoną cebulą, solą oraz
pieprzem. Dodaj bułkę tartą. Dokładnie wyrób. Na patyczki do szaszłyków nabij śliwki,
obtocz w mięsie i owiń plastrem boczku. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz