Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne przepisy z WARSZTATÓW KULINARNYCH BAKALLAND FOOD BLOGGER FEST 2015



Poproszono mnie, bym uchyliła rąbka smacznej tajemnicy, czyli jakie przepisy zostały wykorzystane na Warsztatach Kulinarnych Bakalland podczas Food Blogger Fest 2015. Warsztaty prowadzili Andrzej Polan wraz z Katarzyną Bujakiewicz ambasadorką marki BakallandDziś część pierwsza- przepisy wytrawne. Wkrótce słodka częśćJ Za zdjęcia bardzo dziękuję 38PRJ
Przepisy wytrawne: na śniadanie lub przekąskę oraz dwa dania na obiad lub pożywną kolację. Po małych przeróbkach związanych z mą dietą, chętnie wykorzystam te dwa przepisy na dania główne. Grzanki póki, co pozostaną w strefie smakowych marzeń. Napiszcie, który z przepisów Wam się podoba najbardziej i chętnie przyrządzilibyście go sami?


Grzanki z serem, boczkiem i musztardą żurawinową

Składniki: 

  • 200g żurawina z granatem Bakalland
  • 2 łyżki Musztarda dijon
  • 300g boczku wędzony nieparzony w plastrach  
  • 500 g ser koryciński
  • 6szt Jabłko polskie    
  • Bochenek dobrego polskiego chleba
  • Olej do smażenia




Przygotowanie: Żurawinę zalej niedużą ilością wody, gotuj i zmiksuj na puree. Połącz z musztardą dijon. Boczek wyłóż na pergamin i wstaw do piekarnika, dzięki temu boczek w kilka minut stanie się chrupiący. Kromki dobrego pieczywa posmaruj domową, żurawinową musztardą, następnie ułóż plastry sera, boczku i cienko pokrojone jabłko. Przykryj drugą kromką i obsmaż na złoty kolor na oleju rzepakowym.


Łosoś smażony z brukselką, śliwkami suszonymi, kremowymi jabłkami oraz chrzanem

 Składniki:
  • 600g filetu z łososia
  • 250g brukselki
  • 100g śliwki kalifornijskiej Bakalland  
  • 2szt cebuli czerwonej
  • 1 łyżka masła klarowanego  
  • 4 szt jabłka  
  • 2 łyżki miodu 
  • 250g sera ricotta
  • 2 łyżki chrzanu  
  • sól, cukier, pieprz czarny młotkowany
  • ziarna kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie: Brukselki oczyść i gotuj w wodzie z solą i cukrem max. 5 minut. Szybko je schłódź.. Miód karmelizuj, dodaj jabłka, łyżkę wody i duś do miękkości. Widelcem rozgnieć na purée. Na maśle przesmaż pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodaj brukselkę i smaż na złoty kolor, dodaj śliwki, dopraw solą i pieprzem. Ser połącz z chrzanem. Do łososia przygotowuj solankę: na 1 litr wody, dodaj ok.30g soli, zagotowuj, w trakcie gotowania dodaj ziarna kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę cukru dla kontrastu. Do zagotowanej solanki włóż rybę i odstawi naczynie z kuchenki. Przez 6-8 minut trzymaj łososia z jednej i drugiej strony. Łososia podaj z brukselką, śliwkami, purée jabłkowym i twarożkiem


Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami



Składniki:

  • 500g  mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 100g suszonych śliwek Bakalland
  • 100g wędzonego boczku plastry
  • sól, pieprz,   
  • sałata lodowa  






Przygotowanie: Mięso połącz z przesmażoną cebulą, solą oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą. Dokładnie wyrób. Na patyczki do szaszłyków nabij śliwki, obtocz w mięsie i owiń plastrem boczku. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Moja pierwsza czekoladka- własnoręcznie wykonana!!!

W piątek 08.04.2016 miałam ogromnie słodką przyjemność uczestniczyć w warsztatach z czekolady organizowanej przez Szkołę Artystyczną Wiesław Kucia w Lublinie. A dziś Dzień Czekolady , nie zapomnijcie o tym J Było to kameralne spotkanie w gronie 10 osób, z czego 6 dziewczyn to reprezentantki Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej , czyli: Julianna , Dorota , Marlena , Edyta i Marta . Po wstępnej kawce i herbatce, pogaduszkach oraz oglądaniu wielu ciekawych książek o wypiekach i dekoracjach. (Chętnie porwałabym tą w języku francuskim J ) Przeszliśmy do meritum. Odrobina teorii: o właściwościach i rodzajach czekolady. Temperowaniu czekolady itp. Potem już praktyka: każdy, kto chciał mógł wykonać czekoladkę z nadzieniem i ładną dekoracją J , co jest dosyć pracochłonnym i czasochłonnym zadaniem. Warsztaty jak najbardziej udane. Sympatyczny i merytoryczny prowadzący. Służący radą i pomocą, we właściwej chwili. Ponadto miła atmosfera. Dobra zabawa. Nowe znajomości.