wtorek, 27 stycznia 2015

Wytrawne przepisy z WARSZTATÓW KULINARNYCH BAKALLAND FOOD BLOGGER FEST 2015



Poproszono mnie, bym uchyliła rąbka smacznej tajemnicy, czyli jakie przepisy zostały wykorzystane na Warsztatach Kulinarnych Bakalland podczas Food Blogger Fest 2015. Warsztaty prowadzili Andrzej Polan wraz z Katarzyną Bujakiewicz ambasadorką marki BakallandDziś część pierwsza- przepisy wytrawne. Wkrótce słodka częśćJ Za zdjęcia bardzo dziękuję 38PRJ
Przepisy wytrawne: na śniadanie lub przekąskę oraz dwa dania na obiad lub pożywną kolację. Po małych przeróbkach związanych z mą dietą, chętnie wykorzystam te dwa przepisy na dania główne. Grzanki póki, co pozostaną w strefie smakowych marzeń. Napiszcie, który z przepisów Wam się podoba najbardziej i chętnie przyrządzilibyście go sami?


Grzanki z serem, boczkiem i musztardą żurawinową

Składniki: 

  • 200g żurawina z granatem Bakalland
  • 2 łyżki Musztarda dijon
  • 300g boczku wędzony nieparzony w plastrach  
  • 500 g ser koryciński
  • 6szt Jabłko polskie    
  • Bochenek dobrego polskiego chleba
  • Olej do smażenia




Przygotowanie: Żurawinę zalej niedużą ilością wody, gotuj i zmiksuj na puree. Połącz z musztardą dijon. Boczek wyłóż na pergamin i wstaw do piekarnika, dzięki temu boczek w kilka minut stanie się chrupiący. Kromki dobrego pieczywa posmaruj domową, żurawinową musztardą, następnie ułóż plastry sera, boczku i cienko pokrojone jabłko. Przykryj drugą kromką i obsmaż na złoty kolor na oleju rzepakowym.


Łosoś smażony z brukselką, śliwkami suszonymi, kremowymi jabłkami oraz chrzanem

 Składniki:
  • 600g filetu z łososia
  • 250g brukselki
  • 100g śliwki kalifornijskiej Bakalland  
  • 2szt cebuli czerwonej
  • 1 łyżka masła klarowanego  
  • 4 szt jabłka  
  • 2 łyżki miodu 
  • 250g sera ricotta
  • 2 łyżki chrzanu  
  • sól, cukier, pieprz czarny młotkowany
  • ziarna kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie: Brukselki oczyść i gotuj w wodzie z solą i cukrem max. 5 minut. Szybko je schłódź.. Miód karmelizuj, dodaj jabłka, łyżkę wody i duś do miękkości. Widelcem rozgnieć na purée. Na maśle przesmaż pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodaj brukselkę i smaż na złoty kolor, dodaj śliwki, dopraw solą i pieprzem. Ser połącz z chrzanem. Do łososia przygotowuj solankę: na 1 litr wody, dodaj ok.30g soli, zagotowuj, w trakcie gotowania dodaj ziarna kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę cukru dla kontrastu. Do zagotowanej solanki włóż rybę i odstawi naczynie z kuchenki. Przez 6-8 minut trzymaj łososia z jednej i drugiej strony. Łososia podaj z brukselką, śliwkami, purée jabłkowym i twarożkiem


Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami



Składniki:

  • 500g  mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 100g suszonych śliwek Bakalland
  • 100g wędzonego boczku plastry
  • sól, pieprz,   
  • sałata lodowa  






Przygotowanie: Mięso połącz z przesmażoną cebulą, solą oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą. Dokładnie wyrób. Na patyczki do szaszłyków nabij śliwki, obtocz w mięsie i owiń plastrem boczku. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...