Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne przepisy z WARSZTATÓW KULINARNYCH BAKALLAND FOOD BLOGGER FEST 2015



Poproszono mnie, bym uchyliła rąbka smacznej tajemnicy, czyli jakie przepisy zostały wykorzystane na Warsztatach Kulinarnych Bakalland podczas Food Blogger Fest 2015. Warsztaty prowadzili Andrzej Polan wraz z Katarzyną Bujakiewicz ambasadorką marki BakallandDziś część pierwsza- przepisy wytrawne. Wkrótce słodka częśćJ Za zdjęcia bardzo dziękuję 38PRJ
Przepisy wytrawne: na śniadanie lub przekąskę oraz dwa dania na obiad lub pożywną kolację. Po małych przeróbkach związanych z mą dietą, chętnie wykorzystam te dwa przepisy na dania główne. Grzanki póki, co pozostaną w strefie smakowych marzeń. Napiszcie, który z przepisów Wam się podoba najbardziej i chętnie przyrządzilibyście go sami?


Grzanki z serem, boczkiem i musztardą żurawinową

Składniki: 

  • 200g żurawina z granatem Bakalland
  • 2 łyżki Musztarda dijon
  • 300g boczku wędzony nieparzony w plastrach  
  • 500 g ser koryciński
  • 6szt Jabłko polskie    
  • Bochenek dobrego polskiego chleba
  • Olej do smażenia




Przygotowanie: Żurawinę zalej niedużą ilością wody, gotuj i zmiksuj na puree. Połącz z musztardą dijon. Boczek wyłóż na pergamin i wstaw do piekarnika, dzięki temu boczek w kilka minut stanie się chrupiący. Kromki dobrego pieczywa posmaruj domową, żurawinową musztardą, następnie ułóż plastry sera, boczku i cienko pokrojone jabłko. Przykryj drugą kromką i obsmaż na złoty kolor na oleju rzepakowym.


Łosoś smażony z brukselką, śliwkami suszonymi, kremowymi jabłkami oraz chrzanem

 Składniki:
  • 600g filetu z łososia
  • 250g brukselki
  • 100g śliwki kalifornijskiej Bakalland  
  • 2szt cebuli czerwonej
  • 1 łyżka masła klarowanego  
  • 4 szt jabłka  
  • 2 łyżki miodu 
  • 250g sera ricotta
  • 2 łyżki chrzanu  
  • sól, cukier, pieprz czarny młotkowany
  • ziarna kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie: Brukselki oczyść i gotuj w wodzie z solą i cukrem max. 5 minut. Szybko je schłódź.. Miód karmelizuj, dodaj jabłka, łyżkę wody i duś do miękkości. Widelcem rozgnieć na purée. Na maśle przesmaż pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodaj brukselkę i smaż na złoty kolor, dodaj śliwki, dopraw solą i pieprzem. Ser połącz z chrzanem. Do łososia przygotowuj solankę: na 1 litr wody, dodaj ok.30g soli, zagotowuj, w trakcie gotowania dodaj ziarna kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę cukru dla kontrastu. Do zagotowanej solanki włóż rybę i odstawi naczynie z kuchenki. Przez 6-8 minut trzymaj łososia z jednej i drugiej strony. Łososia podaj z brukselką, śliwkami, purée jabłkowym i twarożkiem


Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami



Składniki:

  • 500g  mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 100g suszonych śliwek Bakalland
  • 100g wędzonego boczku plastry
  • sól, pieprz,   
  • sałata lodowa  






Przygotowanie: Mięso połącz z przesmażoną cebulą, solą oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą. Dokładnie wyrób. Na patyczki do szaszłyków nabij śliwki, obtocz w mięsie i owiń plastrem boczku. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Fasolka z marchewką i miodem

    Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki, przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja. Smacznie polecam J Składniki: 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona) 1-2 marchewki 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sól, czarny pieprz masło klarowne 1-2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź. Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem gotowa. Jedz i smakuj J

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by

Sałatka z roszponką i awokado

Awokado w połączeniu  z roszponką, rzodkiewką i jabłkiem. Pycha!!!Zielona, wiosenna sałatka świetnie smakuje wraz z jajkami faszerowanymi lub ugotowanymi na twardo. To również wspaniała propozycja na wielkanocny stół. A przepis na sałatkę z roszponką i awokado pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik) . Zajrzyj i przekonaj się, jakie inne wielkanocne i wiosenne przepisy tam dla Ciebie mamy:) Składniki: 3-4 garści roszponki 3-4 garści sałaty osuszonej, porwanej na kawałki kilka rzodkiewek 1 awokado 1 jabłko 1 czerwona cebula 1-2 łyżki ocet balsamiczny 3-4 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki oliwy 1-2 łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny Przygotowanie: Z oleju, octu balsamicznego, oliwy, musztardy, rozgniecionego czosnku, soli i pieprzu przygotuj sos. Roszponkę opłucz osusz. Wraz z sałatą wrzuć do salaterki. Obraną cebulę, przekrój na pół i pokrój