Marchewkowy zupa - krem z sokiem z
pomarańczy- świetnie smakuje. Samym pięknym, żywym kolorem zachęca do
skosztowania i rozsmakowania. Marchewki, ziemniaki i cebula, doprawione
sokiem z pomarańczy i rozmarynem. A wierzch udekorowany podsmażonym boczkiem z
porem.
Przed podaniem można również dodać podprażone ziarnka słonecznika. Dobrze smakują
proste połączenia, nieco odmiennie przyprawione. Ciepła, domowa zupa. Do tego
smaczna i kolorowa. Czy trzeba czegoś wiecej?….. J
Składniki: na 3 -4 porcje
- ½ kg marchewek
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki masła klarowanego
- litr bulionu warzywnego/ drobiowego
- sok z ½ pomarańczy
- 50 g boczku wędzonego
- por
- sól, pieprz
- rozmaryn suszony
- słonecznik
Przygotowanie: Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki
obierz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w talarki. 2 łyżki masła stop
w rondlu. Następnie wrzuć cebulę i ją zeszklij. Dodaj ziemniaki i marchewki. Przypraw
solą, pieprzem i rozmarynem. Chwilę podsmaż. Wlej bulion, tak by warzywa były
przykryte. Gotuj przez 20 minut.
Gdy zupa nieco ostygnie zmiksuj ją. Przypraw
sokiem z pomarańczy, sola, pieprzem i rozmarynem do smaku.
Obrany, umyty por pokrój w krążki.
Boczek pokrój w kosteczkę. Łyżkę masła rozgrzej na patelni, dodaj boczek i por.
Przesmaż. Zupę wlej do talerzy/miseczek, dodaj przesmażony boczek z porem i jeśli lubisz
uprażone ziarnka słonecznika. Jedz i smakujJ
Ciekawy przepis, z chęcią wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
Usuńciekawe połączenie składników :) pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsmacznie dziękuję:)
UsuńKrem ma świetny kolor ;)
OdpowiedzUsuń