poniedziałek, 19 stycznia 2015

Marchewkowy krem z pomarańczą



Marchewkowy zupa - krem z sokiem z pomarańczy- świetnie smakuje. Samym pięknym, żywym kolorem zachęca do skosztowania i rozsmakowania. Marchewki, ziemniaki i cebula, doprawione sokiem z pomarańczy i rozmarynem. A wierzch udekorowany podsmażonym boczkiem z porem. 
Przed podaniem można również dodać podprażone ziarnka słonecznika. Dobrze smakują proste połączenia, nieco odmiennie przyprawione. Ciepła, domowa zupa. Do tego smaczna i kolorowa. Czy trzeba czegoś wiecej?….. J


Składniki: na 3 -4 porcje
  • ½ kg marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • litr bulionu warzywnego/ drobiowego
  • sok z ½ pomarańczy
  • 50 g boczku wędzonego
  • por
  • sól, pieprz
  • rozmaryn suszony
  • słonecznik



Przygotowanie: Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w talarki. 2 łyżki masła stop w rondlu. Następnie wrzuć cebulę i ją zeszklij. Dodaj ziemniaki i marchewki. Przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Chwilę podsmaż. Wlej bulion, tak by warzywa były przykryte. Gotuj przez 20 minut. 
Gdy zupa nieco ostygnie zmiksuj ją. Przypraw sokiem z pomarańczy, sola, pieprzem i rozmarynem do smaku. 
Obrany, umyty por pokrój w krążki. Boczek pokrój w kosteczkę. Łyżkę masła rozgrzej na patelni, dodaj boczek i por. Przesmaż. Zupę wlej do talerzy/miseczek, dodaj przesmażony boczek z porem i jeśli lubisz uprażone ziarnka słonecznika. Jedz i smakujJ



Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę Zdrowy obiad

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...