Ciasteczka z amarantusem- genialny pomysł na Dzień Babci.
Może tym razem sami byśmy przygotowali coś dla Naszych Kochanych BabćJ.
Ciasteczka amarantusowe smakiem przypominają kruche ciasteczka. Do ich zrobienia wykorzystałam: mąkę ryżową,
wiórki kokosowe, miód i amarantus. Efekt wyszedł niesamowicie smaczny wręcz
wspaniały. Polecam wszystkim słodkim smakoszomJ Te ciasteczka z amarantusem smakują
wybornie, zwłaszcza do popołudniowej odświętnej herbatyJ
Składniki: na 30 szt
- 140 g mąki ryżowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g wiórków kokosowych
- 125 g bezmlecznej margaryny
- 2 łyżki miodu
- 20 g amarantusa ekspandowanego
- szczypta soli
Przygotowanie: Wymieszaj mąkę ryżową, ziemniaczaną i
wiórki kokosowe. Miód rozpuść w rondelku dodając 1-2 łyżki wody ( w zależności
od gęstości miodu). Zimną margarynę dodaj do wymieszanych mąki i siekaj ją przy
pomocy noża. W ten sposób połącz margarynę z suchymi składnikami. Dodaj ciepły,
rozpuszczony miód. Wyrób ciasto. Na koniec dodaj amarantus i ponownie wyrób
ciasto. Teraz ciasto podziel na części. Część ciasta rozwałkuj i wykrawaj
ciastka, które układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz
w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut. Przełóż do ostygnięcia. Jedz i smakujJ
P.S. Następnym razem upiekę od razu podwójną porcję ciastek z
amarantusem, gdyż znikają w ekspresowym tempieJ
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńna pewno smakowały super!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJaką można dać mąkę zamiast ryżowej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można dodać amarantusową lub kokosową, oczywiście dla tych smakoszy co mogą pszenna biała też będzie O.K.:)
UsuńA mozna dodac maslo zamiast bezmlecznej margaryny?
OdpowiedzUsuńŚmiało możesz zastąpić:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń