środa, 21 stycznia 2015

Ciasteczka z amarantusem



Ciasteczka z amarantusem- genialny pomysł na Dzień Babci. Może tym razem sami byśmy przygotowali coś dla Naszych Kochanych BabćJ
Ciasteczka amarantusowe smakiem przypominają kruche ciasteczka. Do ich zrobienia wykorzystałam: mąkę ryżową, wiórki kokosowe, miód i amarantus. Efekt wyszedł niesamowicie smaczny wręcz wspaniały. Polecam wszystkim słodkim smakoszomJ Te ciasteczka z amarantusem smakują wybornie, zwłaszcza do popołudniowej odświętnej herbatyJ


Składniki: na 30 szt
  • 140 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 125 g bezmlecznej margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 20 g amarantusa ekspandowanego
  • szczypta soli


Przygotowanie: Wymieszaj mąkę ryżową, ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Miód rozpuść w rondelku dodając 1-2 łyżki wody ( w zależności od gęstości miodu). Zimną margarynę dodaj do wymieszanych mąki i siekaj ją przy pomocy noża. W ten sposób połącz margarynę z suchymi składnikami. Dodaj ciepły, rozpuszczony miód. Wyrób ciasto. Na koniec dodaj amarantus i ponownie wyrób ciasto. Teraz ciasto podziel na części. Część ciasta rozwałkuj i wykrawaj ciastka, które układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut. Przełóż do ostygnięcia. Jedz i smakujJ


P.S. Następnym razem upiekę od razu podwójną porcję ciastek z amarantusem, gdyż znikają w ekspresowym tempieJ


9 komentarzy:

  1. Jaką można dać mąkę zamiast ryżowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można dodać amarantusową lub kokosową, oczywiście dla tych smakoszy co mogą pszenna biała też będzie O.K.:)

      Usuń
  2. A mozna dodac maslo zamiast bezmlecznej margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało możesz zastąpić:)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...