czwartek, 18 sierpnia 2016

Ratatouille




Ratatouille czy po prostu ratatuj (jak tytuł filmu o przesympatycznym szczurku). Francuska potrawa, której podstawą są sezonowe warzywa. Bakłażan, cukinia, papryka, pomidory i cebula. Bardzo kolorowe i lekkie danie jednogarnkowe. My uwielbiamy je jako danie startowe, nim grill się na dobre zacznie. Wtedy spokojnie można czekać na pożądanie wypieczoną kiełbasę. Smacznie Wam polecam ratatouille.



Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2  cukinie
  • 6  papryk
  • 10-12 pomidorów
  • 1 cebula
  • czosnek
  • świeża bazylia i tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa/ olej



Przygotowanie: Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku, na rozgrzanym tłuszczu. Kolejno dodawaj pokrojoną: cukinię, bakłażana, paprykę i pomidory. Podduś wszystko razem dolewając troszeczkę wody, zwłaszcza na początku. Dodaj posiekany drobno czosnek i porwane drobno zioła. Przypraw solą i pieprzem. Duś jeszcze przez 15 minut. Skosztuj i przypraw do smaku. Ratatouille gotowy. Jedz i smakuj. 


1 komentarz:

  1. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...