Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki ze śliwkami i białym serem



Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżowe bułki. W dodatku ze śliwką w środku w połączeniu z kremowym serem to idealne drugie śniadanie! Drożdżówki te nie wymagają wiele pracy – najwięcej czasu zajmuje im wyrastanie, dlatego też można przygotować je wieczorem poprzedniego dnia, by rano wstawić do piekarnika.  Z proponowanego upieczesz sześć dużych drożdżówek, które można zabrać ze sobą do pracy, lub podarować dzieciom do szkoły, by w  trakcie dnia cieszyć się świeżutką, pachnącą przekąską!
A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik). Zachęcam do lekturyJ


Składniki:
  • 270-300 g mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  •  
  • Nadzienie:
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 śliwek
  •  
  • Lukier:
  • 25ml soku z cytryny
  • 100g cukru pudru


Przygotowanie: Mleko (50 ml) podgrzewamy. W kubku rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zalej je ciepłym lecz nie gorącym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia.  W rondelku roztop masło. Do miski wsyp szklankę mąki, wbij jajko, wlej ciepłe masło, dodaj cukier i wlej wyrośnięty zaczyn. Rozpocznij wyrabianie ciasto. Mąkę i mleko dodawaj stopniowo i zużyj jej tylko tyle, ile potrzeba tak by masa po dłuższym wyrabianiu zaczęła odklejać się od ścianek miski i można buło formować z niej kulę. Ciasto będzie dość rzadkie. Podczas wyrastania i tak nieco zmieni się jego konsystencja, a drożdżówki z mniejszą ilością mąki będą delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Miskę nakryj ściereczką.

W międzyczasie kwadratową blaszkę o boku 22 cm wyłóż pergaminem. Przygotuj nadzienie, w tym celu biały ser zmiksuj z cukrem pudrem i żółtkiem. Śliwki zaś podziel na połówki, a następnie pokrój w plasterki.

Stolnicę obsyp lekko mąką. Wyłóż na nią wyrośnięte ciasto, które krótko wyrób. Rozwałkuj je na prostokąt dwa razy szerszy od formy. Przetnij je na pół wzdłuż krótszego boku. Następnie  przełóż na blaszkę tak, by zapełnić tylko jej połowę. Druga połowa ciasta ma wystawać poza brzeg formy – będziesz nią nakrywać pokryty nadzieniem spód drożdżówki. Teraz na cieście znajdującym się w blaszce rozsmaruj połowę serowej masy, zachowując odstęp od brzegów. Plasterki śliwek ułóż w trzech nie stykających się rzędach. Nakryj je ciastem wystającym poza blaszkę, sklejając brzegi. Dokładnie te same czynności powtórz w przypadku drugiej porcji ciasta- tej pozostającej na stolnicy. Miejsca wolne od śliwek dociśnij dłonią, by uformować zarys sześciu drożdżówek. Nożem natnij zagłębienia. Blaszkę odstaw w ciepłe miejsce przynajmniej na pół godziny. Nakryj ją ściereczką.


Piekarnik rozgrzej do 180°C Wstaw drożdżówki i piecz je przez 25-30 minut. Przygotuj lukier: łyżeczką rozcierając w szklance cukier puder z sokiem z cytryny. Upieczone gorące drożdżówki polej lukrem. Drożdżówki ze śliwkami i białym serem gotoweJ Jedz i smakuj.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Wiedeńska babka z malinami

Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Składniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka mąki pszennej, ·         1 szklanka mąki ziemniaczanej, ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mrożone lub świeże Lukier: ·         1 białko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę.

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Gotuj p