Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki ze śliwkami i białym serem



Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżowe bułki. W dodatku ze śliwką w środku w połączeniu z kremowym serem to idealne drugie śniadanie! Drożdżówki te nie wymagają wiele pracy – najwięcej czasu zajmuje im wyrastanie, dlatego też można przygotować je wieczorem poprzedniego dnia, by rano wstawić do piekarnika.  Z proponowanego upieczesz sześć dużych drożdżówek, które można zabrać ze sobą do pracy, lub podarować dzieciom do szkoły, by w  trakcie dnia cieszyć się świeżutką, pachnącą przekąską!
A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik). Zachęcam do lekturyJ


Składniki:
  • 270-300 g mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  •  
  • Nadzienie:
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 śliwek
  •  
  • Lukier:
  • 25ml soku z cytryny
  • 100g cukru pudru


Przygotowanie: Mleko (50 ml) podgrzewamy. W kubku rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zalej je ciepłym lecz nie gorącym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia.  W rondelku roztop masło. Do miski wsyp szklankę mąki, wbij jajko, wlej ciepłe masło, dodaj cukier i wlej wyrośnięty zaczyn. Rozpocznij wyrabianie ciasto. Mąkę i mleko dodawaj stopniowo i zużyj jej tylko tyle, ile potrzeba tak by masa po dłuższym wyrabianiu zaczęła odklejać się od ścianek miski i można buło formować z niej kulę. Ciasto będzie dość rzadkie. Podczas wyrastania i tak nieco zmieni się jego konsystencja, a drożdżówki z mniejszą ilością mąki będą delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Miskę nakryj ściereczką.

W międzyczasie kwadratową blaszkę o boku 22 cm wyłóż pergaminem. Przygotuj nadzienie, w tym celu biały ser zmiksuj z cukrem pudrem i żółtkiem. Śliwki zaś podziel na połówki, a następnie pokrój w plasterki.

Stolnicę obsyp lekko mąką. Wyłóż na nią wyrośnięte ciasto, które krótko wyrób. Rozwałkuj je na prostokąt dwa razy szerszy od formy. Przetnij je na pół wzdłuż krótszego boku. Następnie  przełóż na blaszkę tak, by zapełnić tylko jej połowę. Druga połowa ciasta ma wystawać poza brzeg formy – będziesz nią nakrywać pokryty nadzieniem spód drożdżówki. Teraz na cieście znajdującym się w blaszce rozsmaruj połowę serowej masy, zachowując odstęp od brzegów. Plasterki śliwek ułóż w trzech nie stykających się rzędach. Nakryj je ciastem wystającym poza blaszkę, sklejając brzegi. Dokładnie te same czynności powtórz w przypadku drugiej porcji ciasta- tej pozostającej na stolnicy. Miejsca wolne od śliwek dociśnij dłonią, by uformować zarys sześciu drożdżówek. Nożem natnij zagłębienia. Blaszkę odstaw w ciepłe miejsce przynajmniej na pół godziny. Nakryj ją ściereczką.


Piekarnik rozgrzej do 180°C Wstaw drożdżówki i piecz je przez 25-30 minut. Przygotuj lukier: łyżeczką rozcierając w szklance cukier puder z sokiem z cytryny. Upieczone gorące drożdżówki polej lukrem. Drożdżówki ze śliwkami i białym serem gotoweJ Jedz i smakuj.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Schab w powidłach pieczony

Schab w powidłach pieczony bardzo smaczna alternatywa dla pieczonego schabu ze śliwką w środku. O wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Domowy pieczony schab pyszny na ciepło jak i na zimno. Smaczna propozycja na świąteczny stół. Smacznie polecam schab pieczony w powidłach śliwkowych J Domowe wędliny są najlepsze J Zwłaszcza na święta J Składniki: 1-1,2 kg schabu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego świeżo mielony czarny pieprz sól Przygotowanie: Schab umyj, osusz, po nakłuwaj widelcem. Powidła, przyprawy i olej wymieszaj i posmaruj całe mięso. Z górnej strony możesz położyć nieco grubszą warstwę (ładniej schab wygląda po upieczeniu). Wstaw schab do lodówki na przynajmniej 2 godziny najlepiej na noc). Następnie włóż mięso do rękawa, wstaw do zimnego piekarnika. Schab piecz przez 1 i 20 minut w temperaturze 180 ºC. Jedz i smakuj J

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....