Puszyste,
rozpływające się w ustach drożdżowe bułki. W dodatku ze
śliwką w środku w połączeniu z kremowym serem to idealne drugie śniadanie!
Drożdżówki te nie wymagają wiele pracy – najwięcej czasu zajmuje im wyrastanie,
dlatego też można przygotować je wieczorem poprzedniego dnia, by rano
wstawić do piekarnika. Z proponowanego
upieczesz sześć dużych drożdżówek, które można zabrać ze sobą do pracy, lub
podarować dzieciom do szkoły, by w trakcie dnia cieszyć się świeżutką,
pachnącą przekąską!
A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień
2017 (klik). Zachęcam do lekturyJ
Składniki:
- 270-300 g mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 100 ml mleka
- 30 g cukru
- 30 g masła
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 śliwek
- Lukier:
- 25ml soku z cytryny
- 100g cukru pudru
Przygotowanie: Mleko (50 ml) podgrzewamy. W kubku rozkrusz drożdże, dodaj
łyżeczkę cukru. Zalej je ciepłym lecz nie gorącym mlekiem. Odstaw do
wyrośnięcia. W rondelku roztop masło. Do
miski wsyp szklankę mąki, wbij jajko, wlej ciepłe masło, dodaj cukier i wlej
wyrośnięty zaczyn. Rozpocznij wyrabianie ciasto. Mąkę i mleko dodawaj stopniowo
i zużyj jej tylko tyle, ile potrzeba tak by masa po dłuższym wyrabianiu
zaczęła odklejać się od ścianek miski i można buło formować z niej kulę. Ciasto
będzie dość rzadkie. Podczas wyrastania i tak nieco zmieni się jego
konsystencja, a drożdżówki z mniejszą ilością mąki będą
delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Miskę
nakryj ściereczką.
W międzyczasie
kwadratową blaszkę o boku 22 cm wyłóż pergaminem. Przygotuj nadzienie, w
tym celu biały ser zmiksuj z cukrem pudrem i żółtkiem. Śliwki zaś
podziel na połówki, a następnie pokrój w plasterki.
Stolnicę obsyp
lekko mąką. Wyłóż na nią wyrośnięte ciasto, które krótko wyrób. Rozwałkuj
je na prostokąt dwa razy szerszy od formy. Przetnij je na pół wzdłuż krótszego
boku. Następnie przełóż na blaszkę tak, by zapełnić tylko jej połowę.
Druga połowa ciasta ma wystawać poza brzeg formy – będziesz nią nakrywać
pokryty nadzieniem spód drożdżówki. Teraz na cieście znajdującym się w blaszce
rozsmaruj połowę serowej masy, zachowując odstęp od brzegów. Plasterki śliwek
ułóż w trzech nie stykających się rzędach. Nakryj je ciastem wystającym poza
blaszkę, sklejając brzegi. Dokładnie te same czynności powtórz w przypadku
drugiej porcji ciasta- tej pozostającej na stolnicy. Miejsca wolne od śliwek
dociśnij dłonią, by uformować zarys sześciu drożdżówek. Nożem natnij
zagłębienia. Blaszkę odstaw w ciepłe miejsce przynajmniej na pół godziny.
Nakryj ją ściereczką.
Piekarnik
rozgrzej do 180°C Wstaw drożdżówki i piecz je przez 25-30 minut. Przygotuj
lukier: łyżeczką rozcierając w szklance cukier puder z sokiem
z cytryny. Upieczone gorące drożdżówki polej lukrem. Drożdżówki ze
śliwkami i białym serem gotoweJ Jedz i smakuj.
Mmm, coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu na drożdżowe :)