Rybne
kotleciki goszczą na naszym stole coraz częściej. Przede
wszystkim dzięki temu, że są pyszne a ponadto zdrowe:). Smakują
dorosłym domownikom, Brzdącowi również:) Specjalistą w ich
przyrządzaniu jest mój M i opanował to do perfekcji, zwłaszcza
ich smażenie.
Na
blogu jest również przepis na rybne
kotlety z brokułem. Oba przepisy bardzo smacznie i ciepło
polecam:)
Składniki:
- 500 g filetu ulubionej ryby
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- mielona papryka,
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybne
filety drobno posiekaj. Czerstwą bułkę namocz w mleku, następnie
ją odciśnij. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż rybę,
cebulę oraz bułkę. Wbij jajko. Przypraw do smaku. Wyrób masę.
Formułuj kotleciki, które następnie obtocz w tartej bułce. Smaż
na silnie rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Dosmaż przez 10 minut na małym ogniu. Rybne kotleciki
gotowe. Jedz i smakuj:)
Jest piątek - jest rybka <3 Przepis leci do mojej listy do wypróbowania!!
OdpowiedzUsuńosobiście wolę ryb gotowaną lub pieczoną. Ale takie kotleciki też mają ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuń