Śpieszę się pochwalić, że
piernik staropolski już nastawiłam. Od wczoraj leżakuje u mnie w garażuJ Piernik staropolski, by nabrał wyjątkowego smaku, powinien
leżakować 4-6 tygodni przed pieczeniem. Do tego należy go upiec tydzień przed
świętami także naprawdę już czas!!! Przepis część pierwszą znajdziesz poniżej,
zaś na cały piernik staropolski znajdziesz tutaj klik
oraz na piernik w polewie miodowej tutaj
klik.. Zachęcam do skorzystania i przygotowania piernika staropolskiego. To
moje ulubione ciasto Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 500 ml miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła/margaryny
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki mleka
- szczypta soli
- 4 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie: Na 6 -4
tygodnie przed Świętami: Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż
się rozpuści, (ale nie gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną,
sodę oczyszczona rozpuszczona w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika.
Ciasto wyrób starannie, następnie przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego
garnka/naczynia. Przykryj szczelnie folią i odstaw w zimne miejsce (rok temu
była lodówka, w tym roku jest to garaż) na 4-6 tygodni.
P.S Ilość zużytej mąki zależy od
rodzaju miodu, jaki użyjesz. Czasem jest to więcej niż 1 kg.
piernika nie może zabraknie!
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie robiłam, może w tym roku się w końcu skuszę :)
OdpowiedzUsuń