Carne
z hiszpańskiego oznacza mięso, zaś chili con carne to
rodzaj gulaszu składającego się z mięsa, pikantnej chili oraz
wody lub bulionu. Dodatkowo najczęściej zawiera cebule, pomidory i
fasolę.
Wielbiciele
chili con carne często opowiadają dziwne historie związane z
pochodzeniem tej potrawy. Jedną z nich jest legenda o "Kobiecie
w błękicie" opisujaca postać siostry Mary of Zgreda,
hiszpańskiej zakonnicy, która nigdy nie opuszczała murów swego
kalsztoru. Ponoć miała ona wielokrotnie doznać wizji, w których
duch opuszczał jej ciało i wędrował przez Antlantyk krzewić
chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw
jej duch zapisał pierwszy przepis na chili
con carne.
Ufać
legendzie lub nie, chili
con carne
to potrawa bardzo smaczna, pikanta i rozgrzewająca. W sam raz na
początek grudnia:)
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 puszki krojonych pomidorów lub 500 ml passaty
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka wody lub bulionu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyzki oleju
- chili, pieprz cayenne, słodka papryki, ostra papryka, oregano, kmin rzymski
- sól, pieprz
- świeża kolendra do podania
Składniki:
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż na oleju. Przypraw,
wymieszaj, dodaj mięso i ponownie przypraw. Wlej pomidory/passatę
oraz wodę/bulion. Paprykę pokrój w kostkę albo paski wrzuć do
mięsa. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut. Następnie dodaj odsączoną
kukurydzę i fasolę. Gotuj przez 10 minut. Skosztuj i dopraw do
smaku. Chili con carne gotowe. Podawaj z ziemniakami, ryżem
posypane listkami świeżej kolendry, jeśli lubisz. Jedz i smakuj:)
Komentarze
Prześlij komentarz