Śledzie
uwielbiam, niemalże w każdej postaci. Podstawą smacznych śledzi
jest dobrze przyrządzona zalewa. W tym przepisie z dodatkiem
oleju rzepakowego, rydzowego i octu balsamicznego. Śledź pokrojony
na mniejsze kawałki, na nim śliwka suszoną, połączona wykałaczką,
odrobina oleju i migdałowy płatek na wierzch. Koreczki śledziowe
gotowe. Wesołych i smacznych Świąt:)
Składniki:
- 1 kg śledzi typu matias
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo
- 1/4 szklanki oleju rydzowego SemCo
- ¾ litra wody
- 2-3 listki laurowe
- pieprz świeżo mielony
- 100 g suszonej śliwki
-
płatki
migdałów
Przygotowanie: Śledzie
wymocz (przynajmniej przez 3-4 godziny) w zimnej wodzie. Od czasu do
czasu zamieniając wodę.
W
garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się
rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Gotuj przez 3
minuty. Następnie wlej ocet i gotuj przez kolejne 2 minuty. Ostudź
i dodaj oleje.
Śledzie
pokrój na 3-4 części każdy, przełóż do słoika i zalej
przygotowaną zalewą, tak by wszystkie śledzie były przykryte.
Słoik szczelnie zamknij i wstaw na przynajmniej kilka godzin do
lodówki. Wyjmij śledzie, na każdym z kawałków połóż śliwkę,
przekłuj wykałaczką wraz ze śledziem, polej odrobiną oleju
rydzowego i posyp płatkami migdałowymi. Koreczki
śledziowe
gotowe. Jedz świętuj i smakujJ
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń