Dziś
proponuję i polecam szpinakowe babeczki. Brzmi trochę dziwnie, ale
zapewniam smak jest wyśmienity. Szpinak w połączeniu ze słodkim
ciastem, dopełnieniem którego jest biała czekolada, Przełamane
nieco kwaśną suszoną żurawiną. Ponadto bardzo ładne zestawienie
koloru. W zamyśle miały być pokryte białym lukrem, niestety lub
na szczęście nie zdążyłam babeczek nim udekorować, tak szybko
zniknęły. Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą
polecam nie tylko na świąteczny stół.
Składniki:
na 20 szt
- 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 100 g białej czekolady
- 100g żurawiny suszonej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak odcedź z nadmiaru wody. Czekoladę pokrój
niezbyt drobno. Jajka ubij z cukrem, Wlej olej i dodaj szpinak.
Wymieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Wrzuć
żurawinę i czekoladę. Blachę wyłóż papilotkami. Do każdej z
nich wlej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 170 ºC
przez 25 minut. Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą
czekoladą gotowe. Po ostudzeniu, jeśli zdążysz, udekoruj
lukrem lub polewą. Jedz, świętuj i smakuj.
szpinak i czekolada - uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuń