W
oczekiwaniu na truskawki, takie dojrzałe w słońcu, proponuję babkę
dwukolorową z jagodami (w maju z mrożonymi), w jagodowym sezonie
oczywiście ze świeżymi.
Nie ma jak domowe, pyszne ciasto. Do
niedzielnej herbaty, kawy czy kakao marmurkowa babka z
jagodami będzie w sam raz:)
Składniki
Ciacho:
- 4 jaja,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka stopionej margaryny
- 2-3 łyżki mleka
- 2-3 łyżeczki kakao
- jagody mrożone lub świeżeLukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel cytryny
Przygotowanie:
Ciacho:
Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w
rondelku rozpuść margarynę. Do jajek z cukrem dodaj obie mąki
przesiane z proszkiem do pieczenia i wlej ciepły tłuszcz.
Wymieszaj. Połowę ciasta wlej do formy babkowej, natłuszczonej i
posypanej mąką lub bułka tartą. Wsyp jagody. Do pozostałej
części ciasta dodaj kakao i mleko. Wymieszaj. Następnie wlej je na
jasne ciasto.Piecz przez ok. 45 min w średnio nagrzanym piekarniku
(170ºC)
Lukier: ubij
lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodaj cukier puder i
sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekoruj
nim babkę lub jak czasu nie starcza po prostu posyp ją cukrem
pudrem.
Marmurkowa
babka z jagodami gotowa Jedz i smakujJ
Wszystko bardzo fajnie wygląda według mnie.Grafika tez jest super.
OdpowiedzUsuń