Przejdź do głównej zawartości

Marmurkowa babka z jagodami




W oczekiwaniu na truskawki, takie dojrzałe w słońcu, proponuję babkę dwukolorową z jagodami (w maju z mrożonymi), w jagodowym sezonie oczywiście ze świeżymi. 
Nie ma jak domowe, pyszne ciasto. Do niedzielnej herbaty, kawy czy kakao marmurkowa babka z jagodami  będzie w sam raz:)

Składniki
Ciacho:

  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka stopionej margaryny
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • jagody mrożone lub świeże
    Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel cytryny
Przygotowanie:


Ciacho: Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę. Do jajek z cukrem dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlej ciepły tłuszcz. Wymieszaj. Połowę ciasta wlej do formy babkowej, natłuszczonej i posypanej mąką lub bułka tartą. Wsyp jagody. Do pozostałej części ciasta dodaj kakao i mleko. Wymieszaj. Następnie wlej je na jasne ciasto.Piecz przez ok. 45 min w średnio nagrzanym piekarniku (170ºC)


Lukier: ubij lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodaj cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekoruj nim babkę lub jak czasu nie starcza po prostu posyp ją cukrem pudrem.
Marmurkowa babka z jagodami gotowa Jedz i smakujJ




Komentarze

  1. Wszystko bardzo fajnie wygląda według mnie.Grafika tez jest super.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Zawijas nasutowski

Zawijas nasutowski - danie z tradycyjnej kuchni lubelskiej, czyli charakterystyczne danie wsi Nasutów, położonej na północ od Lublina. Z ustnego przekazu mieszkańców Nasutowa i okolic jak i badań etnograficznych dowiadujemy się, że zawijas był znany od wielu pokoleń, zwany też jako pieróg francuski. Zawijas nasutowski ma kształt prostokąta lub rombu. Kształtem przypomina pasztecik o długości 5-6 centymetrów. Z zewnątrz kremową, gładką, lśniącą skórka, wypełniony nadzieniem o barwie jasnoszarej, z widoczną zrumienioną cebulką oraz śladami pieprzu. Zawijas nasutowski wspaniale smakuje solo jaki w duecie: z pieczenią czy surówką z kiszonej kapusty. Do masy ziemniaczanej można dodawać świeże zioła, boczek, kiełbasę, śliwki suszone, grzyby czy ser. Należy uważać, by nadzienie było zwarte (gdyż łatwo wypływa podczas gotowania), w tym celu niektórzy do nadzienia, wbijają dodatkowo jajko. Zawijasy można podsmażać na złoto, wtedy smakują jeszcze lepiej!!! A więcej o zawijasie nasu

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Strzępięc (pleśniak) z rabarbarem

Strzępiec, tak nazywa się to ciasto w naszym domu. Spotkałam się również z określeniem pleśniak lub kruszon. Taka czy inna nazwa ważne,że to wypiek genialny w smaku, a w połączeniu z rabarbarem smakuje bardzo dobrze. Tradycyjnie przełożony jest gęstym dżemem z czarnej porzeczki albo powidłami. Ta wiosenno-letnia wersja bardzo przypadła mi do gustu:) Polecam:) Upiec wieczorem:) tego strzępca (pleśniaka) z rabarbarem:) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki krupczatki 200 g zimnego masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ew. cukier waniliowy Pianka 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Rabarbar: 800 g rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem. Dodaj posiekane masło albo margarynę, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieć. Ci

Mini sernik z czarną porzeczką na spodzie z chałki

Mini sernik na koniec lata, na osłodę weekendowych dni. Dla mnie bomba 😊 Porzeczka czarna (możesz użyć mrożonej) w połączeniu z masą serowo-jogurtową Sernik na zimno niewielkich rozmiarów (tortownica średnica 18 cm) jest idealny na randkę lub małe rodzinne święto. Do przygotowania spodu możesz użyć chałki lub też innego rodzaju pieczywa czy herbatników a zamiast porzeczki np. malinę. Zachęcam Ciebie do skosztowania 😊 Mini sernik z czarną porzeczką na spodzie z chałki 3 kromki czerstwej chałki 100g masła 500g dobrego sera na sernik 125 ml śmietanki 30 % lub jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody 1 szklanka czarnej porzeczki   Przygotowanie: Pokruszoną chałkę wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Następnie przełóż do wyłożonej papierem tortownicy. Wyrównaj. Na czas przygotowania masy serowej wstaw do lodówki. Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej wody. Odstaw ją na 10 minut do nasączenia. Później post