Quinoa
w zielonej, wiosennej sałatce. Quinoa, zwana też komosą komosą
ryżową lub ryżem peruwiańskim, w połączeniu z nowalijkami
smakuje wybornie. Ponadto stanowi doskonałe źródło
pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego. Świetnie
nadaje się do sałatek, zwłaszcza tych wiosennych. Zielona sałatka
z quinoa to doskonała propozycja na wynos czy kolację. Spróbuj mocy złotego ziarna.
A
przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu
Aromat #16 Wiosna 2019. Zajrzyj i tam po więcej inspiracji.
Polecam.
Składniki:
- 0,5 szklanki quinoa
- 2 ogórki
- 1 cebula
- 50 g roszponki
- 100g sera feta
- rzeżucha
- kilka rzodkiewek
- olej rydzowy
- olej rzepakowy
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziarna quinoa należy wypłukać pod bieżącą wodą,aż woda
przestanie się pienić (najczęściej 2-3 razy). Następnie wsyp ją
do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj pod przykryciem ,na małym
ogniu przez 15 minut, aż do momentu gdy z ziaren wyłonią się małe
białe ogonki. Wtedy przepłucz zimną wodą.
Cebulę
posiekaj, posól i wsyp do miski. Dodaj pokruszoną fetę, pokrojone
w kostkę ogórki i rzodkiewkę. Dodaj wypłukaną i osuszoną
roszponkę oraz rzeżuchę. Wymieszaj i przypraw do smaku. Zielona
sałatka z quinoa gotowa. Jedz i smakuj!
Komentarze
Prześlij komentarz