Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowy mazurek z chili- Lubelski Kociołek





Czekolada w połączeniu z chili smakuje bosko!!! Szczególnie w dniu jej święta. Tak to właśnie dziś, czyli 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Może skusisz się na jedną albo dwie kosteczki, czy kawałek mazurka czekoladowego z chili, a może zajrzysz do Lubelskiego Kociołka, który w tej edycji jest jej pełen. 

We wspólnej, kulinarnej zabawie lubelskich blogerek udział biorą:
Julianna z Obiad gotowy, Joanna z Szkatułka Cook, Angelika z Małe Kulinaria oraz Edyta z Pasja Smaku. Zapraszam na ich strony, by sprawdzić co przygotowały:)

A więcej o czekoladzie jako smaku doskonałości możesz przeczytać w najnowszym numerze Magazynu #16Wiosna 2019(klik).Polecam.





Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 jajko
    Składniki na nadzienie:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g płatków migdałowych
    Składniki do dekoracji:
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody


Przygotowanie: W misce wymieszaj: mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj jajko i posiekane w kosteczkę masło. Ciasto zagniataj najpierw łyżką, a później ręką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem, na którego wierzch wysyp surowy ryż. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut, usuń pergamin z ryżem i piecz jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.

W celu przygotowania nadzienia, śmietanę kremówkę wlej do rondelka i podgrzej. Wrzucaj połamaną w kostkę czekoladę, cukier i przyprawy. Gotuj mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Odstaw do ostygnięcia.
Wyszorowaną pomarańczę pokrój w cienkie plastry. Z wody i cukru przygotuj syrop, w którym gotuj przez 3 minuty plastry pomarańczy. Następnie wyłóż je na papier do pieczenia.
Na spód mazurka wsyp płatki migdałowe. Wyłóż nadzienie i równomiernie rozsmaruj. Wierzch udekoruj plastrami pomarańczy. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladowy mazurek z chili gotowy! Jedz i smakuj!!!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...