sobota, 10 listopada 2012

Sałatka z buraczków



Gdy zobaczyłam ten przepis w Kulinarnym Atlasie Świata (dodatek do GW), nie wierzyłam, iż ta szwedzka sałatka może być tak pyszna. Uwielbiam takie łatwe, szybkie i tak smaczne połączenia J
Ugotowany buraczek czerwony (może być słoik konserwowych buraczków), ogórek konserwowy i jabłko - ich ilości oczywiście zależą dla ilu osób tą sałatkę przygotowujemy.


Składniki: 2 osoby

  • 1 ugotowany większy burak
  • ½ ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 150 g śmietany 12%
  • 3-4 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Buraka, ogórki pokrój kostkę. Jabłko przekrój na ćwiartki, następnie pokrój również w kostkę. Do śmietany dodaj chrzan, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj składniki sosu. Polej nim sałatkę i ponownie wymieszaj. 
Smaklig måltid J


8 komentarzy:

  1. zrobię taką sałatkę, bardzo lubię buraczki, a z tym chrzanem musi smakować super

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, niesamowicie proste połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie podana, chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka fajna sałatka! Prosta i zdrowa...

    OdpowiedzUsuń
  5. Problem lekkiej i sycącej kolacji na dzisiaj został rozwiązany ;) Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowo i smakowicie się zapowiada :) Zapraszam do odebrania nominacji do Liebster Blog:) Jeśli masz chwilkę:)
    Pozdrawiam:)
    kasia
    notatnikkulinarny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne warzywka i jabłuszko. Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...