Podcos
jest potrawą
podawaną na Lubelszczyźnie z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie
kapustę do podcosu należy poszatkować i obgotować(krótko i bez
przykrycia.) Następnie należy ją przełożyć do garnka i gotować.
Dodać pęczak lub kaszę jęczmienną, a jeśli są kości to
przyrządzić na wywarze z kości. Gotować do momentu rozgotowania
kaszy, doprawić solą, pieprzem i zaprawić zasmażką lub zasmażką
z cebulą. Na koniec wsypać posiekany szczypiorek i koperek. U mnie
nieco zmieniona wersja, a korzystając z chwilowego oziębienia warto
ją przyrządzić i cieszyć się smakiem:)
Składniki:
1
główka młodej kapusty
200
g kaszy pęczak
500
-600 ml bulionu
koperek
szczypiorek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Poszatkuj kapustę. Następnie wrzuć ją do wrzątku na 3
minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Na patelnię wlej 1/4
bulionu, zagotuj go i dodaj kaszę. Gotuj pod przykryciem przez 15-20
minut, dolewając bulion, tak by kasza cały czas bulgotała w nim.
Do ugotowanego pęczaku dodaj kapustę, wrzuć koperek, wymieszaj i
dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Podcos gotowy. Jedz i smakuj!!!
Komentarze
Prześlij komentarz