Jeszcze
ciepły i pachnący numer Magazynu
Aromat #19 Zima 2019 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej jest już
dostępny (klik).
Piękna i rodzinna okładka- Dorota wraz ze swymi pociechami, zachęca
by zajrzeć do środka. Znajdziesz tu: przepisy na dania z ryb,gdyż
w grudniu obchodzimy ich święto. Kulinarne inspiracje na dania z
cebuli w roli głównej. Twaróg jako wspomnienie z dzieciństwa.
Pomysły na ciasta i zagospodarowanie poświątecznych i nie tylko
resztek. Przepisy na grzańce tym razem bezalkoholowe oraz imprezowe
przekąski wegańskie. Ponadto kuchnia gwiazdorska i coś o winie. Zapraszam
do lektury:)
Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania. Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!
Komentarze
Prześlij komentarz