Smaczny
śledź w Dniu Ryb, czemu nie:), a takie święto
przypada właśnie dziś. Śledź, pieczarki, cebula i pomidory. Klasyka przełamana ostrą papryką i octem balsamicznym lub jabłkowym. Mniam:) Na
święta zrób przynajmniej podwójną porcję. Smacznie polecam śledzie z pieczarkami w pomidorach.
Śledzie
z pieczarkami w pomidorach
- 0,5 kg śledzi
- 250 g pieczarek
- 3 cebule
- 100g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2-1 łyżeczki ostrej papryki
- pieprz i sól
- 1 łyżka octu balsamicznego/jabłkowego
Przygotowanie:
Mocz śledzie z nadmiaru soli w zimnej wodzie lub w mleku przez co
najmniej 2 godziny. Obraną cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w
plasterki. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć 2/3 cebuli, posól ją, a
następnie dodaj pieczarki. Dodaj koncentrat. Wrzuć pozostałą
cebulę. Przypraw do smaku. Odstaw do ostygnięcia. Śledzie pokrój
na ok. 2 cm kawałki. Układaj je warstwami na przemian z sosem.
Przykryj, wstaw do lodówki najlepiej na noc, by się przegryzły.
Śledzie
z pieczarkami w pomidorach gotowe. Jedz,świętuj i smakuj.
Komentarze
Prześlij komentarz