sobota, 7 kwietnia 2012

Ciastka migdałowe

Ciastka migdałowe


















Ciasteczka:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag zmielonych migdałów
1 kostka masła
2 żółtka

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel cytryny




Ciasteczka: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. (tym razem nie chłodziłam- pośpiech przedświąteczny). Wykrawaczami/ foremkami do ciasteczek wycinać ulubione kształty ciasteczek. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć ciasteczka. Można je delikatnie ponakuwać widelcem. Piec 10-15 min w temperaturze 180 ºC. 
Ciastka powinny mieć jasno złoty kolor.

Lukier: ubić lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawać cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...