sobota, 7 kwietnia 2012

Muffiniki z jagodami i czekoladą




Muffiniki z jagodami i czekoladą

Składniki:

50 dag mrożonych jagód
1 tabliczka czekolady
20 dag cukru białego
1 torebka cukru waniliowego
20 dag masła
4 jajka
60 dag maki pszennej

1 szklanka maślanki
4 łyżki zmielonych lub posiekanych migdałów
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
cukier puder do posypania







Przygotowanie: jagody mrożone rozmrozić (najlepiej na dolnej półce w lodówce), osaczyć. Czekoladę posiekać drobno w kostkę lub kawałeczki (jak się uda).
Cukier, cukier waniliowy i migdały wymieszać. Dodać miękkie masło, dokładnie utrzeć. Wbić jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z masą cukrowo-maślaną. Wlać maślankę i dokładnie wymieszać. 
Dodać jagody i czekoladę, wymieszać łyżką delikatnie by jagody się nie rozpadły. Papilotki na muffinki ułożyć na blaszce, napełnić do połowy ciastem. 
Piec 20-25 minut w temperaturze 200 ºC. 
Gdy babeczki przestygną posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...