Nastała jesień... w tym roku
wyjątkowo piękna, słoneczna i kolorowa.
Nastał też czas na ziemniaki- tym razem
faszerowane. Ziemniaki, pieczarki, kiełbasa i
papryka (ilość w zależności od liczby gości), to przykryte żółtym serem i
zapieczone - smaczny pomysł na tzw. domówkę lub
rodzinną kolację.
Składniki:
10 średnich/dużych ziemniaków
10 pieczarek
1 papryka czerwona
kawałek kiełbasy (np.: wiejskiej)
1-2 łyżki koncentratu
pomidorowego
suszona pietruszka
suszone oregano
sól, pieprz
starty żółty ser
oliwa/olej
Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować przez 10-15 minut.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki. Paprykę
pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię. Wszystko przesmażyć przez chwilę (można
podlać odrobiną wody). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać
sól, pieprz, pietruszkę i oregano. Przestudzone ziemniaki przekroić każdy na
pół, wydrążyć środki. Ziemniaczane „łódeczki” napełnić farszem, ułożyć na
blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie folia aluminiowa), posypać
żółtym serem. Wodę nalać do kubka, tak do 1/4 wysokości, dolać trochę oliwy lub
oleju. Łyżką oblać każdą z gotowych łódeczek. Zapiekać w piekarniku w 180ºC
przez ok. 20 minut. Smacznego:)
Mmm... takie ziemniaczki to prawdziwa uczta!
OdpowiedzUsuńDzięki:) była urodzinowa uczta:)
Usuńuwielbiam podpieczone ziemniaczki..polecam też farszem szpinak-feta ;)
OdpowiedzUsuńmmm palce lizać ;)
to ciekawa propozycja, nie omieszkam spróbować:)
Usuń