niedziela, 14 października 2012

Ziemniaki zapiekane i faszerowane




Nastała jesień... w  tym roku wyjątkowo piękna, słoneczna i kolorowa. 
Nastał też czas na ziemniaki- tym razem faszerowane. Ziemniaki, pieczarki, kiełbasa i papryka (ilość w zależności od liczby gości), to przykryte żółtym serem i zapieczone - smaczny pomysł na tzw. domówkę lub rodzinną kolację.


Składniki:
10 średnich/dużych ziemniaków
10 pieczarek
1 papryka czerwona
kawałek kiełbasy (np.: wiejskiej)
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
suszona pietruszka
suszone oregano
sól, pieprz
starty żółty ser
oliwa/olej

Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować przez 10-15 minut. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki. Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię. Wszystko przesmażyć przez chwilę (można podlać odrobiną wody). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać sól, pieprz, pietruszkę i oregano. Przestudzone ziemniaki przekroić każdy na pół, wydrążyć środki. Ziemniaczane „łódeczki” napełnić farszem, ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie folia aluminiowa), posypać żółtym serem. Wodę nalać do kubka, tak do 1/4 wysokości, dolać trochę oliwy lub oleju. Łyżką oblać każdą z gotowych łódeczek. Zapiekać w piekarniku w 180ºC przez ok. 20 minut. Smacznego:)


Sprawdzone menu na imprezy!

4 komentarze:

  1. Mmm... takie ziemniaczki to prawdziwa uczta!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam podpieczone ziemniaczki..polecam też farszem szpinak-feta ;)
    mmm palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciekawa propozycja, nie omieszkam spróbować:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...