sobota, 27 października 2012

Zupa z dyni



Smak tej zupy chodził już za mną od jakiegoś dłuższego czasu.
Nareszcie dziś się udało!!! Barwy pomarańczowe i żółte dominowały u mnie w kuchni tak chyba w kontraście do tej szarugi za oknem 


Składniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
100g śmietankowego sera topionego
szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
kurkuma, kolendra, chili
sól, pieprz


Przygotowanie: Dynię obrać ze skóry, oczyścić z nasion, pokroić w centymetrową kostkę.  Cebulę pokroić również w kostkę. Wlać odrobinę oliwy/oleju na patelnię/garnek i wrzucić tam cebulę. Po chwili to samo zrobić z dynią. Przykryć i dusić do miękkości (około 15 minut). Następnie, gdy nieco ostygnie zalać ¼ bulionu, zmiksować. Dodać resztę bulionu - najlepiej po trochu tak, aby uzyskać lubianą gęstość zupy krem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Nałożyć do miseczek/talerzy, ozdobić fantazyjnie jogurtowym kleksem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i/lub kolendrą.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...