Przepis ten znalazłam na http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/zupa-norweska-z-ososiem.html. Tak mi zasmakowała ta zupa, iż recepturę na jej przygotowanie zabieram do siebie, co by przyrządzać ja częściej. Łatwa i szybka w przygotowaniu: bulion, warzywa a dodatek łososia i koperku sprawia, że siadasz zanurzasz łyżkę i nie możesz nacieszyć się smakiem..........
w dodatku robi Ci się tak przyjemnie ciepłoJ
w dodatku robi Ci się tak przyjemnie ciepłoJ
Składniki: (na 4 porcje)
1 średni por
3 średnie ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
50 ml śmietany 12%
100-150g surowego wędzonego łososia
pęczek koperku
masło
sól, pieprz
Przygotowanie: Obierz pora i ziemniaki. Pora pokrój w krążki. Masło roztop w garnku i dodaj pora. Przesmaż na średnim płomieniu, aż się zeszkli. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do pora. Chwilę przesmaż. Zalej bulionem. Przykryj. Gotuj przez 15-20 minut. Następnie wyłącz płomień, aby zupa nieco przestygła. Odlej małą ilość zupy do kubka/miseczki, dodaj do niej śmietanę, po czym wlej do reszty zupy. Następnie zmiksuj zupę. Dodaj pokrojonego w kostkę łososia. Podgrzej zupę, tak by była gorąca. Spróbuj i przypraw do smaku. Wlej do miseczek/talerzy i posyp koperkiem. Odpłyń smakiemJ
bardzo lubię zupy, a twoja wydaję się bardzo ciekawa, muszę ja wypróbować:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie brzmi:) lubię pora.. lubię łososia, więc zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńMniam, z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńHi it's me, I am also visiting this web page on a regular basis, this site is in fact pleasant and the people are truly sharing nice thoughts.
OdpowiedzUsuńHave a look at my blog ... advance cash advance
ależ to musi być dobre!
OdpowiedzUsuń