Przejdź do głównej zawartości

Pyszne pulpety



Tak biało i słonecznie zrobiło się dziś za oknem. Hura!!! W sam raz na sanki, narty lub spacer w piękny zimowy dzień. A po nich dobrze wrócić do domu i zjeść coś gorącego. Właśnie wtedy dobrze smakują pulpety.

Składniki (na 8 szt)


  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowe lub indycze)
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • bułka tarta
  • koperek
  • pieprz, sól
  • ulubione przyprawy
  • włoszczyzna na wywar

Przygotowanie: Włoszczyznę opłucz i obierz (u mnie tym razem por, marchewka i pietruszka). Do garnka wlej około 1,5 litra wody, nastaw, dodaj włoszczyznę, szczyptę soli i pieprzu. Wywar gotuj ok. 20 minut. Podczas, gdy wywar się gotuje przygotuj pulpety. Do miski włóż mięso, wbij jajko (najlepiej mięso i jajko wcześniej wyjąć z lodówki). Dodaj pokrojoną w kostkę cebule, starta marchewkę i posiekany koperek. Posolić, popieprzyć i dodać ulubione przyprawy i/lub zioła (tym razem dodałam parę listków świeżego oregano, polecam) Dodaj trochę bułki tartej. Wymieszaj wszystko ręką, aż uzyskasz jednolita mięsną masę. Bułkę tartą dobrze jest mieć gdzieś w pobliżu, aby w razie potrzeby dosypać J. Z mięsnej masy formułuj w rękach nieduże kulki. Układaj kolejno na desce. Z ugotowanego wywaru wyciągnij warzywa, wywar cały czas gotuj. Odłóż je na deskę lub talerz. Następnie łyżką wkładaj pulpety do gotującego się wywaru. Możesz wszystko trochę posolić i/lub popieprzyć. Gotuj pulpety przez 40 minut. 
Pod koniec gotowania możesz dodać pokrojoną, pozostałą z wywaru marchewkę i pietruszkę. Podawaj, z tym czym lubisz J Smacznego J


Zimowe szaleństwa

Komentarze

  1. Mmmm, uwielbiam pulpety! Wyglądają przepysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna prezentacja, zazdroszczę ci śniegu, ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie co zachwalałam pulpeciki w sosie pomidorowym a u ciebie takie cuda :) Totalnie napaliłam się już teraz na pulpety i jutro je jem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie apetyczne, smaku mi narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo radośnie (dzięki marchewce!) i zdrowo prezentują się Twoje pupleciki! Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ladne :) Super pomysl z dodatkiem marchewki. Pozdrowienia :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrz...

Ciasto orzechowo-miodowe

Orzechy włoskie i miód- czy czegoś trzeba więcej? Pysznego ciasta może:)  Miodowe ciasto przełożone waniliowym kremem, na wierzchu orzechy zatopione w słodkiej polewie.  W sam raz na jesienne urodzi ny:)  Smakowało wybornie J Już niestety  zniknęło J    Ogromną zaletą tego ciasta jest to, iż można, a nawet należy   przygotować  je  wcześniej-ponoć im starsze tym lepsze J   i nie musi stać w lodówce J   Tak z innej całkiem z innej beczki to czas by nastawić piernikowe ciasto J Składniki: blacha średnica 29cm  Ciasto: ·         1/2 kg mąki ·         20 dag cukru ·         20 dag margaryny ·         2 jajka ·         2 łyżeczki miodu ·         2 łyżeczki sody ·   ...