piątek, 7 czerwca 2013

Pyszny pieczony indyk



Przepis na pieczonego indyka, a dokładnie jego pierś, chciałam opublikować już od dawna, jednak za każdym razem znikał on zbyt szybko by zrobić  mu zdjęcia. Tym razem się udałoJ HuraJ  
Pyszny pieczony indyk świetnie na ciepło jak i po wystudzeniu:) 
Cudowne smaki sprawiają, iż zjadany jest od razu J


Składniki:
  • ok. 1 kg indyczej piersi
  • sól, pieprz czarny
  • kurkuma, oliwa
  • ew. majeranek


Przygotowanie: Filet umyj. Natrzyj solą i pieprzem , odstaw do lodówki lub inne chłodne miejsce n a parę godzin (może być noc). Następnie wyjmij indyka z lodówki, nastaw piekarnik na 170°C. Teraz natrzyj indyka kurkumą i majerankiem. Przełóż go do żaroodpornego naczynia, polej oliwą z obu stron. Teraz przykryj folia aluminiowa. Piecz przez ok. 40 min. Następnie zdejmij folię i zapiekaj bez niej jeszcze przez 10 minut. SmacznegoJ


4 komentarze:

  1. naprawdę super się prezentuje! Chętnie sobie takiego upiekę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz:) najlepiej wieczorkiem:)

      Usuń
  2. dziękuje i tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...