sobota, 1 czerwca 2013

Rabanadas

czyli cynamonowe cudeńka


Rabanadas to cynamonowe grzanki, które serwowane są w Portugalii przede wszystkim jako bożonarodzeniowe śniadanie lub deser. Te małe pszenne kromeczki, otoczone w mleku następnie w cynamonie wymieszanym z cukrem, smacznie obudzą każde podniebienie. Rabanadas smaczna propozycja na Dzień Dziecka lub w każdym innym dniu lub porze gdy, pragniemy czegoś słodkiegoJ Smacznego Dnia Dziecka wszystkim  życzęJ



Składniki:


  • 1 bagietka
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • cynamon
  • cukier biały i/lub trzcinowy
  • oliwa/ masło klarowane

Przygotowanie. Bagietkę pokrój na kromki o grubości 1-2 cm. Jajko roztrzep w miseczce następnie wlej mleko i wymieszaj. Każdą kromkę maczaj w jajku mlekiem z obu stron i kładź na patelnię z rozgrzaną oliwą/ masłem. Smaż chwilę z obu stron, aż grzanki się zarumienią. 
Cynamon wymieszaj z cukrem w proporcji 1:2 (jedna łyżka cynamonu na dwie łyżki cukru (możesz wymieszać cukier biały z brązowym lub użyć tylko białego) Gdy grzaneczki są zarumienione zdejmij je z patelni, posyp obficie cynomowo-cukrową posypką z obu stron.
Rabanadas masz gotowe. Podawaj je na ciepło z kubkiem pysznej gorącej kawy lub kakao. Rabanadas świetnie smakują same lub z owocami np. bananami lub truskawkami pokrojonymi w plasterki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...