czyli cynamonowe cudeńka
Rabanadas to cynamonowe grzanki, które
serwowane są w Portugalii przede wszystkim jako bożonarodzeniowe śniadanie lub deser.
Te małe pszenne kromeczki, otoczone w mleku następnie w cynamonie wymieszanym z
cukrem, smacznie obudzą każde podniebienie. Rabanadas smaczna propozycja na Dzień
Dziecka lub w każdym innym dniu lub porze gdy, pragniemy czegoś słodkiegoJ Smacznego Dnia Dziecka wszystkim życzęJ
Składniki:
- 1 bagietka
- 1 jajo
- 1 szklanka mleka
- cynamon
- cukier biały i/lub trzcinowy
- oliwa/ masło klarowane
Przygotowanie. Bagietkę pokrój na kromki o grubości 1-2
cm. Jajko roztrzep w miseczce następnie wlej mleko i wymieszaj. Każdą kromkę
maczaj w jajku mlekiem z obu stron i kładź na patelnię z rozgrzaną oliwą/
masłem. Smaż chwilę z obu stron, aż grzanki się zarumienią.
Cynamon wymieszaj z
cukrem w proporcji 1:2 (jedna łyżka cynamonu na dwie łyżki cukru (możesz wymieszać
cukier biały z brązowym lub użyć tylko białego) Gdy grzaneczki są zarumienione zdejmij
je z patelni, posyp obficie cynomowo-cukrową posypką z obu stron.
Rabanadas masz gotowe. Podawaj
je na ciepło z kubkiem pysznej gorącej kawy lub kakao. Rabanadas świetnie smakują same
lub z owocami np. bananami lub truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Komentarze
Prześlij komentarz