Przejdź do głównej zawartości

Kotleciki jaglane

z soczewicą



Przyznam, że te jaglane kotleciki posmakowały mi od razu. Nie mogłam się powstrzymać i nieco podjadałam przy ich formowaniu. Połączenie kaszy jaglanej z soczewicą, przyprawami a to wszystko przełamane koperkiem- pycha!!! Bardzo smaczna propozycja na letni obiad, gdyż je się te kotleciki na zimno. Zastanawiam się też, jaki by tu sos to nich dołączyć….



Składniki:

·        0,5 szklanki kaszy jaglanej
·        1 szklanka soczewicy
·        3 szklanki wody
·        1 cebula
·        2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
·        duży pęczek koperku
·        2 ząbki czosnku
·        olej
·        sok z ½ cytryny/limonki
·        sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra


Przygotowanie: Do garnka wsyp wypłukaną wcześniej soczewicę. Zalej ją 2 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem aż zrobi się miękka i wchłonie wodę (około 20 minut). Kaszę jaglaną upraż w osobnym garnku lub na patelni. Kiedy w kuchni zacznie się roznosić orzechowy zapach a ziarenka kaszy zrobią się lekko brązowe zalej ja szklanką wody wymieszana z solą i kurkumą. Całość gotuj na małym ogniu, pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Gdy soczewicę masz ugotowaną dodaj do niej kaszę jaglaną. Wymieszaj dokładnie.

Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Smaż cebulę, aż się zeszkli i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Powstały sos dodaj do soczewicy z kasza jaglaną. Posiekaj koperek, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj. Wymieszaj całą masę, wciśnij sok z cytryny/limonki. Wymieszaj, skosztuj i dopraw do smaku. Formuj kotleciki i ułóż je na liściach sałaty/ kapusty. Gdy kotleciki są już całkiem zimne wstaw je na 30 minut do lodówki. SmacznegoJ


Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimno

Komentarze

  1. Ciekawe, na pewno skosztuję, choć mam obawy, czy moja córa zaakceptuje taki zdrowy obiad.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że może być to fajny pomysł najwyżej zrezygnujesz z dodawania czosnku jeśli nie lubi:)

      Usuń
  2. Fajny pomysł, kasza jaglana taka zdrowa, a nie wiem jak ją przemycić do obiadków, u mnie nikt jej nie lubi. Spróbuję tych kotlecików i z sosem koperkowym chyba zrobię :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, będziesz pod wrażeniem bo ta kasza robi się tak fajnie żółta:)

      Usuń
  3. O! coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i kaszę jaglaną i soczewicę więc kotleciki to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...