Te przepyszne muffiny/babeczki świetnie smakują na kajakach (dzięki papilotkom można je tam zabrać i w przerwie od wiosłowania smacznie schrupaćJ. Na pikniku,
grillu czy innej domówce smakują również wyśmienicie.
Szpinak w połączeniu z serem feta i czosnkiem
(tym razem nie dodawałam wędzonki i żółtego sera, ale następnym razem kto wieJ). Poręczne
muffiny znikają bardzo szybko. Extra weekend w dobrym i zabawnym towarzystwie
poza miastem też minął szybkoJ Teraz mimo wakacji obwiązkiL
Składniki ( na ok. 12 szt) :
·
250 g przesianej mąki pszennej
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 jajka
·
1/3 szklanki oleju
·
150 ml mleka
·
150 jogurtu naturalnego
·
100 g fety pokrojonej w kostkę
·
200 g świeżego albo rozmrożonego
szpinaku w liściach
·
1 cebula
·
3-4 ząbki czosnku
·
strączek chilli (lub łyżeczka
sproszkowanej przyprawy - mniej, jeśli ktoś lubi łagodniejsze smaki), sól (3/4
łyżeczki), oregano (łyżeczka), rozmaryn (pół łyżeczki)
·
można dodać kilka plasterków wędzonki smacznej
i ulubionej)
oraz 100 g tartego twardego
żółtego sera
Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 180°C. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelnię wlej łyżkę oleju i smaż cebulę.
Czosnek drobno posiekaj lub rozgnieć, chilli także drobno posiekaj. Dodaj na patelnię
chwilę przesmaż. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do jednej miski przesiej
mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej wymieszaj szpinak, przestudzoną
zawartość patelni, roztrzepane widelcem jajka, przyprawy, mleko, jogurt i olej.
Zawartość drugiej miski dodaj do mącznej mieszanki, krótko, ale szybko
mieszając. Dorzucić rozkruszoną w palcach fetę, połącz delikatnie. Ciasto będzie
takie grudkowate. Blachę na muffiny wyłóż papilotkami, nałóż ciasto do każdej z
nich. Piecz ok. 20 minut. SmacznegoJ
Wytrawne muffiny idealne na kajakowe zrywy :D
OdpowiedzUsuńPysznie smakują:)
Usuń