Sałatka smakosza jak sama nazwa wskazuje smakuje wybornie,
zwłaszcza teraz, gdy wszystkiego mamy pod dostatkiem. Ilości składników nie
podaję, bo zależy od ich wielkości i naszej ochoty, w jakich proporcjach ich
użyjemy (oczywiście chętnych smakoszy równieżJ). Sałatkę te można
przyrządzić w dwóch wersjach z czosnkiem lub bez –nieco lżejsza wtedy wychodzi.
Nieważne, na którą wersję się zdecydujemy ważne, że obie smakują wybornieJ
Składniki:
·
pierś z kurczaka
·
sałata (najlepiej lodowa)
·
papryka
·
pomidory
·
ananas
·
migdały
·
olej/oliwa
·
sól, pieprz ,
·
zioła prowansalskie
·
ocet winny i balsamiczny
·
ew. czosnek
Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój w dość drobna kostkę lub paseczki,
podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenie przypraw solą, pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Odstaw by ostygł.
Migdały posiekaj i upraż. Sałatę porwij na kawałki. Pomidory pokrój w
kostkę, paprykę w paseczki, ananasa na kawałki. Wszystko wsyp do salaterki i
wymieszaj. W osobnej miseczce zrób sos z oliwy, octu winnego i balsamicznego,
pieprzu i soli (możesz rozgnieść 1-2 ząbki czosnku). Polej sos na sałatkę i
wymieszaj. Jedz i ciesz się smakiemJ
super - aż mi ochoty na nią narobiłaś ;-) interesujący jest dodatek migdałów - ciekawe...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Migdały nadają takiego fajnego posmaczku i ananas też;) pozdrawiam również:)
Usuń