Przejdź do głównej zawartości

Kotleciki jaglane

z soczewicą



Przyznam, że te jaglane kotleciki posmakowały mi od razu. Nie mogłam się powstrzymać i nieco podjadałam przy ich formowaniu. Połączenie kaszy jaglanej z soczewicą, przyprawami a to wszystko przełamane koperkiem- pycha!!! Bardzo smaczna propozycja na letni obiad, gdyż je się te kotleciki na zimno. Zastanawiam się też, jaki by tu sos to nich dołączyć….



Składniki:

·        0,5 szklanki kaszy jaglanej
·        1 szklanka soczewicy
·        3 szklanki wody
·        1 cebula
·        2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
·        duży pęczek koperku
·        2 ząbki czosnku
·        olej
·        sok z ½ cytryny/limonki
·        sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra


Przygotowanie: Do garnka wsyp wypłukaną wcześniej soczewicę. Zalej ją 2 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem aż zrobi się miękka i wchłonie wodę (około 20 minut). Kaszę jaglaną upraż w osobnym garnku lub na patelni. Kiedy w kuchni zacznie się roznosić orzechowy zapach a ziarenka kaszy zrobią się lekko brązowe zalej ja szklanką wody wymieszana z solą i kurkumą. Całość gotuj na małym ogniu, pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Gdy soczewicę masz ugotowaną dodaj do niej kaszę jaglaną. Wymieszaj dokładnie.

Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Smaż cebulę, aż się zeszkli i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Powstały sos dodaj do soczewicy z kasza jaglaną. Posiekaj koperek, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj. Wymieszaj całą masę, wciśnij sok z cytryny/limonki. Wymieszaj, skosztuj i dopraw do smaku. Formuj kotleciki i ułóż je na liściach sałaty/ kapusty. Gdy kotleciki są już całkiem zimne wstaw je na 30 minut do lodówki. SmacznegoJ


Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimno

Komentarze

  1. Ciekawe, na pewno skosztuję, choć mam obawy, czy moja córa zaakceptuje taki zdrowy obiad.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że może być to fajny pomysł najwyżej zrezygnujesz z dodawania czosnku jeśli nie lubi:)

      Usuń
  2. Fajny pomysł, kasza jaglana taka zdrowa, a nie wiem jak ją przemycić do obiadków, u mnie nikt jej nie lubi. Spróbuję tych kotlecików i z sosem koperkowym chyba zrobię :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, będziesz pod wrażeniem bo ta kasza robi się tak fajnie żółta:)

      Usuń
  3. O! coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i kaszę jaglaną i soczewicę więc kotleciki to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...