poniedziałek, 4 listopada 2013

Babeczki z jabłkami , z orzechami i…..

z duszkami


Dziś duszkowe babeczki z jabłkami i orzechami. Pyszne jesienne babeczki. Ciasto, jabłka i orzechy włoskie. MniamJ Bardzo łatwe w przygotowaniuJ Słodkie w sam raz, z wyczuwalną cynamonową nutką.


Składniki: 24 szt
·        400 g mąki
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        szczypta soli
·        2 łyżeczki mielonego cynamonu
·        szczypta gałki muszkatołowej
·        3 łyżki cukru pudru
·        200 g masła
·        3 łyżki miodu
·        2 jaka
·        170 ml mleka
·        3 jabłka (kwaskowe i twarde)
·        garść orzechów włoskich


Przygotowanie: Formę do muffinek posmaruj masłem lub wyłóż papierowymi papilotkami. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj tak, aby masa była jednolita i gładka. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier puder. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Zrób w środku dołek, do którego wlej jednocześnie masy maślaną i jajeczną. Następnie dodaj kawałki jabłek i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły. Nie mieszaj zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate. Ciastem napełniaj foremki muffinkowe do 3/4 objętości, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz 20-25 minut lub do chwili, kiedy patyczek wbity w babeczkę będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostaw babeczki w foremce jeszcze na 10 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź. Udekoruj według uznaniaJ


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...