niedziela, 24 listopada 2013

Gruzińska sałatka ziemniaczana


Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny. Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli. 
To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką.
To już setny mój post na bloguJ Hura!!!


Składniki:  

·        5 -6 ziemniaków średniej wielkości
·        3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
·        1 duża czerwona cebula
·        2 duże ząbki czosnku
·        słodka papryka
·        pęczek koperku
·        oliwa extra virgin
·        1/2  cytryny
·        sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia) 
Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Skrop je oliwą i posyp słodką papryką. Wstaw na min. godzinę do lodówki.

Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na patelni. Ziemniaki połącz z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz orzechami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, polej oliwą i sokiem z cytryny (soku dodaj według uznania). Całość wymieszaj. Jedz i smakujJ


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na sałatkę, a ja akurat dostałam od Teściów trochę orzechów włoskich :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...