poniedziałek, 24 listopada 2014

Poniedziałkowe bezmięsne pudełko do pracy- dynia, por i kasza jaglana



Utarło się w naszej tradycji, że to raczej piątek kojarzymy z dniami bezmięsnymi. Jednak wszyscy Ci, którzy szczególnie dbają o nasze prawidłowe odżywianie zalecają, aby, takich dni było więcej niż tylko raz w tygodniu.
Dynia pieczona, por i kasza jaglana to dzisiejsze moje drugie śniadanie. Łatwe i przepyszne danie. Wymaga podgrzania przed podaniem J A przepis i całe menu bierze udział w akcji i konkursie Poniedziałki bez mięs. Oto moje menu na cały dzień:


Na śniadanie: proponuję Szybkie śniadanie czyli figi suszone, pomarańcza, jabłko i kasza jaglana




Na drugie śniadanie: dynię pieczona z porem i kasza jaglaną 

Taką zapiekankę z patelni, którą przygotowuję wieczorem dzień wcześniej. Następnie pracy, gdy zgłodnieję ją sobie odgrzewamJ PychaJ




Składniki:

  • ¼ pieczonej dyni piżmowej
  • kawałek pora
  • ¼ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • kurkuma
  • tymianek suszony

 

Przygotowanie: Aby upiec dynię, rozgrzej piekarnik do 180ºC, dynię oblej olejem ( tak by była nim wysmarowaną z każdej strony). Piecz przez 45 minut. Wypłukaną kaszę jaglaną wsyp do wrzącej lekko osolonej wody ( wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy).

Pora pokrój na paseczki. Dynię w małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pora, dynię i kaszę jaglana. Przypraw do smaku. Jedz i smakuj!!!

 

Na obiad: Dyniowy krem z mleczkiem kokosowym i



Pieczone ziemniaczki




Na kolację: Brązowy ryż z chili i z kolendrą




Poniedziałki bez mięs

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...