Dyniowy krem z mleczkiem kokosowym
to bardzo smaczna zupa z nutką orientalną. Tak to jest, że co roku gdy jesień nastaje
gotuję zupę dyniową: Pikantna zupa dyniowa i Zupa z dyni to propozycje z ubiegłych lat. W
tym roku jest to dyniowy krem z mleczkiem kokosowym. Pełny koloru, rozgrzewający
jesienny krem. Mleczko kokosowe, imbir, curry i kurkuma nadają orientalnego
smaku. Wam też ten dyniowy krem smacznie polecamJ
Składniki:
·
1,5 litra bulionu warzywnego
·
2 kg dyni
·
1 cebula
·
100 ml mleczka kokosowego
·
olej
·
pieprz, sól
·
kurkuma, imbir, curry suszone
·
pestki dyni i siemienia lnianego
Przygotowanie: Dynię obierz i pokrój na kawałki. Cebulę obierz pokrój w
kostkę. Rozgrzej olej w garnku, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj
pokrojoną dynię i chwilę wszystko podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Zalej
bulionem (tak by dynia była przykryta) gotuj ok. 20 minut. Po lekkim
ostygnięciu zmiksuj. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Dodaj przyprawy,
skosztuj i dopraw. Wlej do miseczki i posyp prażonymi pestkami dyni i lnu. Jedz
i smakujJ
uwielbiam zupę z dyni!
OdpowiedzUsuńja też:)
Usuńnigdy nie jadłam niczego co zawierałoby dynię:D
OdpowiedzUsuńto czas najwyższy spróbować:)
UsuńWygląda rewelacyjnie! Nie wiem dlaczego, ale nigdy krem dyniowy (o dziwo, bo dynię kocham) nie sprostał moim smakowym wymaganiom. Kombinowałam, próbowałam i ciągle coś było nie tak. Może ten by mi podpasował...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
Nie zawsze wszystkie smaki nam pasują:) a może jednak, spróbuj:)
UsuńWygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Gosiu, na zupe z dodatkiem mleka kokosowego pisze sie zawsze i wszedzie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziekuje Ci za udzial w Festiwalu!
Smacznie dziękuję:) Udział w festiwalu to sama przyjemnoość i tyle dyniowych inspiracji i pomysłów:) Pozdrawiam również:)
Usuń