piątek, 28 listopada 2014

Śledzie pikantne


Śledzie z jabłkiem, cebulą i śmietaną to jedne z popisowych śledzi mojej mamy. Ja zamiast śmietany, najpierw starte jabłko skropiłam cytryną i dodałam posiekaną papryczkę chili (ilość od stopnia pikantności, jaka nam smakujeJ). Efekt wyszedł bardzo smacznyJ Słodko kwaśne jabłko, ostra cebula i pikantna papryczka chili. Smaki wzajemnie się tak fajnie uzupełniają. Myślę, że świetnie nadają się do tzw. wódeczki na nadchodzące Andrzejki. Stanowią też smaczną, nieco odmienną propozycję od tradycyjnych śledzi na Wigilię czy Boże Narodzenie. Smacznie Wam polecam pikantne śledzie J


Składniki:

  • 3 filety śledziowe z zalewy miodowej klik
  • 1 większe jabłko
  • 1 nieduża cebula biała
  • ½ papryczki chili
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pieprz kolorowy
  • sól

Przygotowanie: Cebulę posiekaj, posól i zgnieć palcami. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Następnie skrop sokiem z cytryny by nie ściemniało. Dodaj je do posiekanej cebuli. Papryczkę posiekaj. Wymieszaj z cebula i jabłkiem. Wlej oleje i przypraw do smaku. Jeśli masz całe filety śledziowe to pokrój je na 3-4 części. Na wierzch włóż przygotowaną pikantną pierzynkę. Jedz i smakujJ


Wspomagam odporność

6 komentarzy:

  1. nie lubię śledzi, ale za to mąż uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest, iż jedni przepadają za śledziami a inni wręcz odwrotnie:)

      Usuń
  2. A ja uwielbiam śledzie, chodzą za mną ostatnio i pewnie wkrótce przygotuję je w jakiejś nowej odsłonie. :))
    Twoje wyglądają pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznie dziękuję, polecam i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. I wbrew pozorom sa zdrowe, witam w akcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo zdrowie:) troche pikantne ale to na zdrowie i smak dobrze wpływa:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...