piątek, 28 sierpnia 2015

Wolno pieczona łopatka



Wolno pieczona łopatka w dodatku w niskiej temperaturze, to jedno z najlepszych mięs, jakie jadłam. Wolno- gdyż trwa to 6 godzin. Pieczona w temperaturze 100ºC. Krucha, gdy ją się gryzie. Dobrze wypieczona łopatka. Świetna na ciepło, pyszna do kanapek. Aż mi ślinka cieknie, gdy o niej piszę. Tylko smacznego pozostaje mi życzyćJ



Składniki:

1kg łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka piwa
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól, pieprz

Przygotowanie. Łopatkę natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Następnie dookoła obwiąż ją sznurkiem i obtocz w kminie rzymskim. Odstaw na godzinę.

Po tym czasie mięso włóż do naczynia żaroodpornego i podlej ½ szklanki piwa. Naczynie przykry pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego na 100°C. Piecz przez 6 godzin, od czasu do czasu podlewając piwem. Po 6 godzinach wyjmij łopatkę, również z naczynia. Daj jej chwile odpocząć. Następnie zdejmij sznurek. Wolno pieczona łopatka gotowaJ Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...