środa, 22 czerwca 2016

Smaki Przedwojenne Lublina



W sobotę 11 czerwca 2016 uczestniczyłam w bardzo przyjemnych i smacznych warsztatach „Smaki Przedwojenne Lublina” w ramach Festiwalu Perła i Frak (to już druga edycja). Wydarzenie to odbywało się w odbywało się w wirydarzu Centrum Kultury przy ul. Peowiaków 12.




Wraz z pozostałymi kilkunastoma zgromadzonymi osobami mogłam nie tylko zasmakować w przedwojennych potrawach, lecz przede wszystkim je wspólnymi siłami przygotować.
Po krótkim powitaniu prowadzący Kamil Kotarski podzielił nas cztery kilku osobowe grupy.



Każda z grup miała do przygotowania jedną z potraw:

Przystawka: śledzik z sałatką z jabłka i czerwonej cebuli z młodymi ziemniaczkami

Zupa: chłodnik lubelski z młodymi ziemniaczkami

Danie główne: sznycel z jajem sadzonym i ogórkiem małosolnym

Na deser zaś: jabłka w peniuarach z bitą śmietaną z lemoniadą


Po przygotowaniu zasiedliśmy do wspólnego, długiego stołu, by smakować. Wszystkie dania były przepyszne jednak najbardziej do gustu przypadła mi przystawka oraz deser. Myślę, iż o ile mój mały wstający Brzdąc pozwoli, spróbuję zaserwować je w swojej kuchni.

  

Dziękuję wszystkim uczestnikom jak i prowadzącemu za bardzo udane popołudnie, spędzone w niezmiernie miłej i twórczej atmosferze. 
Do zobaczenia za rokJ


Wraz z Edytą z Pasji Smaku - skromna reprezentacja 
Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy temat warsztatów. Pozdrawiam serdecznie 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie pewnie było:) Tylko te śledziki bym na coś zamieniła.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...