Gdy wraz z innymi lubelskimi
blogerkami zostałam zaproszona na degustację do restauracji Bel Etage w w IBB Grand Hotelu Lublinianka bardzo się
ucieszyłam, a i smakowe zmysły zostały rozbudzone. Jak się później okazało
bardzo słusznieJ
W degustacji towarzyszyły mi
dziewczyny z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej: Edyta, Dorota, Julianna, Marta, Marlena
W holu hotelu zjawiłyśmy się
punktualnie o godzinie 17, gdzie miło przywitała nas dyrektor ds. marketingu
pani Beata Twardowska oraz kierownik restauracji pan Grzegorz Całuch.
Przeszliśmy do sali
restauracyjnej, gdzie tuż przy oknie, czekał na nas pięknie nakryty stół.
Miejsce w sam raz dopasowane na blogerskie potrzeby pstrykania mnóstwa zdjęć
(szczególnie bezpośrednio przed spożyciem)
Po rozmowach oraz podaniu napoi
chłodzących (woda, soki i białe wino), pierwszą zaserwowano nam bardzo smaczną roladkę z piersi kaczki z orzeźwiającą sałatką
z ogórków i kawiorem z tapioki. Prawidłowo nazwaną starterem. Nasze
apetyty, jaki i kubki smakowe zostały wyraźnie pobudzone.
Następnie podano: szparagi z pierzynką z orzechów laskowych i
nerkowca smażone na oleju kokosowym. Ta przystawka szczególnie przypadła mi
do gustu. Wyśmienite połączenie: słone orzechy, olej kokosowy i świeże, zielone
szparagi. Po prostu Pycha!!!
Rozgrzewająca
zupa tajska z krewetkami i pieczarkami oraz marynowanymi warzywami (marchew, cukinia, ogórek) podana w nieco niższej temperaturze (ze względu na gorący, ale nie upalny dzień). Super smak, pikantna w sam raz i rozgrzewająca. Polecam.
Zaś jako danie główne: pierś
z kaczki z purée jabłkowym z
żurawiną, rabarbarem marynowanym z korzennymi przyprawami oraz kluseczkami
kładzionymi podsmażanymi na maśle. Te dodatki do kaczki obłędne. Szczególnie ten rabarbar!
Jego cudowny smak podkręcony przyprawami korzennymi. Jabłkowo-żurawinowe purée podkreślające smak kaczki oraz delikatne kładzione
kluseczki. To danie kompletnie nas nasyciło. A przed nami był jeszcze deser.
Chwalony przez dyrektora hotelu pana Marcina Ankiersztejn,
oczekiwany z niecierpliwością, choć żołądki nadal pełne. Nawet sam szef kuchni
pan Artur Góra przyszedł, aby również zobaczyć nasze miny. Gdy wreszcie został
podany nie wierzyłyśmy własnym oczom. Uśmiechy, takie od ucha do ucha, pojawiły
się u każdej z nas. Lody orzechowe (z
kawałkami orzechów) zapieczone w puszystej bezie, macerowane sosem truskawkowym
i limonkowym, z kawałkami truskawek. Super, dla mnie bomba. Oj ogromna to
była porcjaJ
Wrażenia z degustacji są bardzo pozytywne. Wspaniała
atmosfera, wykwintne dania i dopieszczone kubki smakowe. Oby więcej takich
spotkań. Smacznie polecam Wam to miejsceJ
Rezerwacji
stolika można dokonać też na stronie internetowej
Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel
Lublinianka
ul.
Krakowskie Przedmieście 56
20-002
Lublin
tel. +48
81 44 66 263
Komentarze
Prześlij komentarz