Przejdź do głównej zawartości

Wyśmienite smaki w Bel Etage



Gdy wraz z innymi lubelskimi blogerkami zostałam zaproszona na degustację do restauracji Bel Etage w w IBB Grand Hotelu Lublinianka bardzo się ucieszyłam, a i smakowe zmysły zostały rozbudzone. Jak się później okazało bardzo słusznieJ

W degustacji towarzyszyły mi dziewczyny z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej: Edyta, Dorota, Julianna, Marta, Marlena

W holu hotelu zjawiłyśmy się punktualnie o godzinie 17, gdzie miło przywitała nas dyrektor ds. marketingu pani Beata Twardowska oraz kierownik restauracji pan Grzegorz Całuch.

Przeszliśmy do sali restauracyjnej, gdzie tuż przy oknie, czekał na nas pięknie nakryty stół. Miejsce w sam raz dopasowane na blogerskie potrzeby pstrykania mnóstwa zdjęć (szczególnie bezpośrednio przed spożyciem)


Po rozmowach oraz podaniu napoi chłodzących (woda, soki i białe wino), pierwszą zaserwowano nam bardzo smaczną roladkę z piersi kaczki z orzeźwiającą sałatką z ogórków i kawiorem z tapioki. Prawidłowo nazwaną starterem. Nasze apetyty, jaki i kubki smakowe zostały wyraźnie pobudzone.




Następnie podano: szparagi z pierzynką z orzechów laskowych i nerkowca smażone na oleju kokosowym. Ta przystawka szczególnie przypadła mi do gustu. Wyśmienite połączenie: słone orzechy, olej kokosowy i świeże, zielone szparagi. Po prostu Pycha!!!



 
Rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i pieczarkami oraz marynowanymi warzywami (marchew, cukinia, ogórek) podana w nieco niższej temperaturze (ze względu na gorący, ale nie upalny dzień). Super smak, pikantna w sam raz i rozgrzewająca. Polecam.


Zaś jako danie główne: pierś z kaczki z purée jabłkowym z żurawiną, rabarbarem marynowanym z korzennymi przyprawami oraz kluseczkami kładzionymi podsmażanymi na maśle. Te dodatki do kaczki obłędne. Szczególnie ten rabarbar! Jego cudowny smak podkręcony przyprawami korzennymi. Jabłkowo-żurawinowe purée podkreślające smak kaczki oraz delikatne kładzione kluseczki. To danie kompletnie nas nasyciło. A przed nami  był jeszcze deser.


Chwalony przez dyrektora hotelu pana Marcina Ankiersztejn, oczekiwany z niecierpliwością, choć żołądki nadal pełne. Nawet sam szef kuchni pan Artur Góra przyszedł, aby również zobaczyć nasze miny. Gdy wreszcie został podany nie wierzyłyśmy własnym oczom. Uśmiechy, takie od ucha do ucha, pojawiły się u każdej z nas. Lody orzechowe (z kawałkami orzechów) zapieczone w puszystej bezie, macerowane sosem truskawkowym i limonkowym, z kawałkami truskawek. Super, dla mnie bomba. Oj ogromna to była porcjaJ


Wrażenia z degustacji są bardzo pozytywne. Wspaniała atmosfera, wykwintne dania i dopieszczone kubki smakowe. Oby więcej takich spotkań. Smacznie polecam Wam to miejsceJ

Rezerwacji stolika można dokonać też na stronie internetowej 

Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka 
ul. Krakowskie Przedmieście 56 
20-002 Lublin

tel. +48 81 44 66 263

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami

    Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami – wspaniałe orzeźwienie. Lekka grejpfrutowa gorycz przełamana słodkością truskawek. Cytryna dla dopełnienia smaku. Słońce i wysokie temperatury wracają:) Pić więc trzeba więcej. Domowa lemoniada będzie w sam raz:) Czy bardzo gorąco czy też trochę mniej smacznie polecam grejpfrutową lemoniadę z truskawkami J Składniki: 1 grejpfrut 1 cytryna garść truskawek 1-1,5 litra wody 2-3  łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Rozpuść cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody. Grejpfruta i cytrynę obierz wraz z białą błonką. Pokrój je w plasterki. Truskawki również pokrój w plasterki. Owoce wrzuć do dzbanka. Zalej cukrowym syropem, dopełnij wodą. Odstaw w chłodne miejsce (może być lodówka) na godzinę. Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami gotowa J Jedz, a raczej pij i smakuj J