Jaglanka z truskawkami i rabarbarem – to
moje ulubione ostatnio śniadanie. Kasza jaglana gotowana na sypko, rabarbar i
truskawki. One zaś coraz słodsze i tańsze. Muszę się nimi na jeść póki sezon
trwa. Odrobina imbiru suszonego i cukru brązowego. Wszystko to lekko podduszone
na maśle klarownym. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi lub ulubionymi
orzechami. PychaJ
Składniki:
- ½ szklanki sypkiej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 1 łodyga rabarbaru
- garść truskawek
- imbir suszony
- masło klarowne
- cukier brązowy
- sól
Przygotowanie: Ugotuj
kasze jaglaną. Do rondelka wsyp kaszę jaglaną. Podpraż. W tym czasie zagotuj
wodę. Kaszę zalej niewielką ilością wrzątku. Zlej szumowiny. Dolej gorącej wody
(dwa razy więcej wody niż kaszy). Posól. Gotuj pod przykryciem przez 12 minut.
Obierz rabarbar. Umyte truskawki
odszypułkuj. Rabarbar i truskawki pokrój na mniejsze kawałki. W drugim rondelku
rozpuść masło klarowne. Wsyp odrobinę imbiru. Dodaj rabarbar. Posyp cukrem.
Przesmaż przez chwilę. Dodaj truskawki, wymieszaj. Do miseczki włóż odcedzoną
kaszę jaglaną. Dodaj truskawki z rabarbarem. Posyp płatkami migdałowymi lub
orzechami. Jedz i smakujJ
Kasza jaglana w takim towarzystwie zwiastuje udany początek dnia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Lubię takie połączenie jaglano-owocowe :) Też często robię w przeróżnych owocowych aranżacjach :) Proste, a jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńTruskawki i kasza jaglana? Nie może być niesmaczne!
OdpowiedzUsuń