czwartek, 10 listopada 2016

Orzechowe ciasto z żurawiną


Orzechowe ciasto z żurawiną po prostu rozpływa się w ustach. Orzechy laskowe, żurawina zatopione w słodkim cieście. Wspaniała propozycja na jesienny deser. Solidny kawałek orzechowego ciasta i kubek gorącej kawy czy herbaty. Rewelacyjne połączenie, prawda?



Składniki:

  • 6 jajek
  • ¾szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki orzechów laskowych mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 garści żurawiny HELIO


Lukier:
  • białko
  • cukier puder
  • sok z cytryny




Przygotowanie: Ubij 5 białek na sztywną pianę. Mieszając, dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, orzechy mielone, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Wrzuć żurawinę i delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). Blachę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160º-170ºC (z termoobiegiem) przez 30-40 minut. Z białka, cukru i soku z cytryny ukręć lukier, który wylej na ostudzone ciasto ładnie udekoruj. Orzechowe ciasto z żurawiną gotowe. Jedz i smakujJ


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...