piątek, 18 listopada 2016

Tarta z cebulą i z indykiem




Tarta z cebulą i z indykiem – na kawałek, dwa czy więcej masz smaka? W środku tarty znajdziesz ugotowane, indycze mięso i podsmażoną na maśle cebulę. Wszystko to przyprawione i zapieczone na kruchym cieście. Po prostu pychaJ
Ostatnio często u nas goszczą tarty z różnymi nadzieniami i znikają w zawrotnie ekspresowym tempie. Tą, na szczęście, udało się sfotografować nim została zjedzona do końca. Smacznie więc polecam tartę z cebula i z indykiemJ

Składniki:
Ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody


Nadzienie:
  • mięso z 1 ugotowanego skrzydła indyczego (może być z bulionu)
  • 2-3 cebule
  • 1 -2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • suszony tymianek
  • sól, czarny pieprz



Przygotowanie: Masło pokrój w kostkę. wbij jajko. Dodaj mąkę, sól i wodę. Zagnieć ciasto. Owiń folią. Następnie wstaw do lodówki na 30-40 minut.
Po wyjęciu rozwałkuj ciasto, tak by wyłożyć nim formę na tarty lub tortownicę (ok. 25 cm) dociskając porządnie brzegi. W wielu miejscach nakłuj ciasto widelcem . Piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut.

Cebulę obierz. Pokrój w piórka. Wrzuć na roztopione na patelni masło. Lekko podsmaż, soląc w trakcie, lecz nie zarumieniając jej. Mięso indycze podziel na drobne kawałki. Cebulę i indyka rozłóż równomiernie na podpieczonym cieście


Jajka rozkłóć widelcem, dodaj śmietanę i starty ser. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Masę wlej na wierzch tarty, którą wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut. Tarta z cebulą i z indykiem gotowa. Jedz i smakujJ


1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...