piątek, 25 listopada 2016

Sałatka z pieczonych buraczków, miechunką i roszponką

  
Genialne połączenie smaków: pieczone buraczki, ser feta, miechunka suszona i roszponka. Po prostu pycha. Sałatka polana jest sosem z wykorzystaniem oleju z zalewy z suszonych pomidorów, co dodatkowo ją wzbogaca:) Od słodkości poprzez słoność, aż do lekkiej kwaskowatości.  
Ostatnio buraczki piekę w nieco odmienny sposób.  Takie al dente mi wychodzą (szczegóły poniżej). Wspaniale komponują się w sałatce. Wszystkim jesiennym smakoszom polecam tą sałatkę z pieczonych buraczków, miechunką i roszponką.



Składniki:

  • 5-6 buraków
  • 200 g sera feta
  • roszponka
  • 2 garści miechunki
  • olej rzepakowy
  • 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny


   
Przygotowanie: Buraki wymyj dokładnie. Osusz. Odetnij „ogonek” i nierówności z góry. Większe przekrój na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej olejem rzepakowym. Wierzch nakryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 ºC przez godzinę. Wystudzone buraki obierz i pokrój w kostkę. Ser feta również pokrój w kostkę. Wrzuć do miski. Dodaj wypłukaną i osuszoną roszponkę. Wrzuć przekrojone na połówki owoce miechunki. Przygotuj sos. Polej nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku. Sałatka z pieczonych buraczków, miechunką i roszponką gotowa. Jedz i smakujJ




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...