Ostatnio wszyscy zachwycają się tym cukiniowym daniem. Koleżanka, sąsiadka, więc i ja spróbowałam. Muszę przyznać, że jest pyszny szczególnie bezpośrednio po upieczeniu. Kroimy plaster pasztetu, plasterki pomidorów i gotowe J . Z ketchupem też smakuje świetnie J
Składniki: na1 keksówkę
- 3 szklanki grubo startej cukinii, odsączonej
- 200 g pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych
- 2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 żółtka
- 3 białka, ubite na pianę
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- szczypta majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie: Pieczarki usmażyć na maśle. Następnie poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Następnie do niej przełożyć wymieszaną masę. Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku, przez około 1 godzinę, aż wierzch się zarumieni. Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
Zamiast pieczarek można dodać oliwki, kapary, albo suszone pomidory.
Ostatnie widziałam bardzo podobny pasztet. Nawet się do niego przymierzałam, ale ostatecznie zwyciężył dżem z cukinii, hi, hi...Ale nic straconego! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzawsze zbieram się aby go zrobic, ale nigdy jakoś nie doszło do skutku. Może tym razem się skuszę!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Musi smakować obłędnie, ma w sobie wszystko, co kocham!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń...są smaki takie jak ten... za który możesz zapłacić kartą maestro
OdpowiedzUsuńpasztet super! robiłam z pieczarkami i wyszedł przepyszny. tylko piekłam trochę dłużej, ale to chyba dlatego ze za mało odsączyłam cukinie i pieczarki. niemniej polecam :)
OdpowiedzUsuńZrobilam i jestem zachwycona-tylko ja wszystko zblendowałam na kremową mase-PYCHOTKA 😋
OdpowiedzUsuńI'd like to find out more? I'd like to find out some additional information.
OdpowiedzUsuń