środa, 12 kwietnia 2017

Staropolski Mazurek Królewski

  
Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy. W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę.
A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie samiJ



Składniki:
  • 35 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 12 dag obranych migdałów
  • 37 dag mąki pszennej
  • 4 ugotowane żółtka
  • 1 surowe żółtko
  • odrobinę skórki cytrynowej

Lukier:
  • 10 dag cukru pudru
  • wiśnie, czereśnie z konfitury
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy z mąki, cukru, migdałów, masła, ugotowanych żółtek i skórki cytrynowej zagnieć jednolite ciasto. Przełóż je do chłodnego miejsca, na co najmniej godzinę.
Następnie 2/3 ciasta rozwałkuj na grubość palca. Wyłóż je na blachę wyścieloną pergaminem. Z pozostałej części ciasta formułuj wałeczki grubości ołówka. Ułóż je na cieście tak by utworzyły kratkę. Ciasto posmaruj roztrzepanym, surowym żółtkiem. Piecz w 200ºC przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor.

Gdy mazurek całkiem ostygnie, do środka kratek wkładamy owoce odsączone z konfitury. Całość zaś polewamy lukrem. Staropolski Mazurek Królewski gotowy. Jedz, świętuj i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...