Staropolski mazurek zwany
królewskim jest kruchy i migdałowy. W miarę kosztowania nabiera smaku, na
tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja
wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na
dużą prostokątną blachę.
A przepis na staropolski mazurek
zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem „W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go
u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie samiJ
Składniki:
- 35 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- 12 dag obranych migdałów
- 37 dag mąki pszennej
- 4 ugotowane żółtka
- 1 surowe żółtko
- odrobinę skórki cytrynowej
Lukier:
- 10 dag cukru pudru
- wiśnie, czereśnie z konfitury
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!).
Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy z
mąki, cukru, migdałów, masła, ugotowanych żółtek i skórki cytrynowej zagnieć
jednolite ciasto. Przełóż je do chłodnego miejsca, na co najmniej godzinę.
Następnie 2/3 ciasta rozwałkuj
na grubość palca. Wyłóż je na blachę wyścieloną pergaminem. Z pozostałej części
ciasta formułuj wałeczki grubości ołówka. Ułóż je na cieście tak by utworzyły
kratkę. Ciasto posmaruj roztrzepanym, surowym żółtkiem. Piecz w 200ºC przez 15-20
minut na jasnozłoty kolor.
Gdy mazurek całkiem ostygnie, do
środka kratek wkładamy owoce odsączone z konfitury. Całość zaś polewamy lukrem.
Staropolski Mazurek Królewski
gotowy. Jedz, świętuj i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz