Naleśniki z wytrawnym,
pieczarkowymi nadzieniem bardzo lubię. W sam raz by uczcić Światowy Dzień Pieczarki, który to właśnie dziś przypada. Naleśniki
pieczarkowe lubię tym bardziej, gdy są one przygotowywane przez mego M.
Uwielbiam te chwile, kiedy to on od czasu do czasu przejmuje kuchenne stery.
Zwłaszcza jak takie smakowitości mu wychodzą. Wam też polecam wyśmienite naleśniki z pieczarkami J SmacznegoJ
Składniki:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- olej rzepakowy do smażenia
- 500 g pieczarek
- 2 małe cebule
- 70 ml śmietanki 30 %
- 130 ml mleka
- żółty starty ser
- 1 białko
- bułka tarta
- 1 łyżka masła
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie: Jajka wymieszaj z mlekiem i wodą. Dodaj
mąkę, wlej olej i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj. Rozgrzaną mocno patelnię
natrzyj olejem. Następnie usmaż naleśniki.
Pieczarki umyj i obierz. Pokroj
w drobną kostkę. Cebule obierz i również drobno posiekaj. Przesmaż na oleju,
dodaj pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Smaż chwilę mieszając od czasu do
czasu. Zalej mieszanką śmietanki 30% z mlekiem. Wymieszaj. Tak przygotowany
farsz nakładaj do naleśników. Posyp żółtym, startym serem. Zawiń. Naczynie
żaroodporne posmaruj masłem. Następnie układaj w nim naleśniki z pieczarkami.
Wierzch naleśników posmaruj rozbitym białkiem i posyp bułką tartą. Zapiekaj
piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 ºC. Wyśmienite naleśniki z pieczarkami gotowe. Jedz i smakujJ
Mój małżonek nauczył mnie robić naleśniki z parówkami, po takie też byśmy chętnie sięgnęli. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuń