piątek, 28 kwietnia 2017

Piknikowe ciasto



Piknikowe ciasto, czyli wytrawne ciasto. W sam raz na rozpoczynającą się majówkę. Miejmy nadzieję, że pogoda dopisze J A wtedy niejedni z nas spędzą czas na ucztowaniu na świeżym powietrzu. Szybkie w przygotowaniu, łatwe w transporcie. Przede wszystkim smaczne! Można zjeść zanim szaszłyki (klik) czy kiełbaski się upiekąJ Dodatki do ciasta mogą być dowolne w zależności od upodobań. Ciepłej i smacznej majówki życzęJ


Składniki na ciasto:

  • 250 gramów mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 gramów oleju 
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  •  po szczycie ostrej i słodkiej papryki



Dodatki:

  • 4 -5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 100 gramów sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • masło (najlepiej klarowane)
  • świeże zioła: bazylia , tymianek
  • suszone oregano
  • sól, pieprz


Przygotowanie: Pieczarki wraz z cebulą pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem. Paprykę i żółty ser pokrój w kostkę. Zioła posiekaj niezbyt drobno.
Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je na sztywną pianę. Dodawaj kolejno po jednym żółtku. Następnie wlej: olej, mleko oraz jogurt. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy. Wymieszaj. Dodaj pieczarki, paprykę, żółty ser oraz posiekane zioła. Przypraw do smaku. Wymieszaj całość delikatnie.

Ciasto przełóż do formy - keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na około 40 minut (do suchego patyczka). Piknikowe ciasto gotowe. Jedz i smakuj.

3 komentarze:

  1. Świetne!
    Piekłam kiedyś podobne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wspaniałe :)
    Szkoda tylko, że u nas pogoda zupełnie nie majówkowa...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...