Piknikowe
ciasto, czyli wytrawne
ciasto. W sam raz na rozpoczynającą się majówkę. Miejmy nadzieję, że pogoda
dopisze J A wtedy niejedni z
nas spędzą czas na ucztowaniu na świeżym powietrzu. Szybkie w przygotowaniu,
łatwe w transporcie. Przede wszystkim smaczne! Można zjeść zanim szaszłyki
(klik) czy kiełbaski się upiekąJ Dodatki do ciasta mogą być dowolne
w zależności od upodobań. Ciepłej i smacznej majówki życzęJ
Składniki na ciasto:
- 250 gramów mąki
- 100 ml mleka
- 100 gramów oleju
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- po szczycie ostrej i słodkiej papryki
Dodatki:
- 4 -5 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 100 gramów sera żółtego
- 1 średnia cebula
- masło (najlepiej klarowane)
- świeże zioła: bazylia , tymianek
- suszone oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie: Pieczarki wraz z cebulą pokrój w kostkę,
podsmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem. Paprykę i żółty ser pokrój w
kostkę. Zioła posiekaj niezbyt drobno.
Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je na sztywną pianę. Dodawaj
kolejno po jednym żółtku. Następnie wlej: olej, mleko oraz jogurt. Przesianą mąkę
wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy. Wymieszaj. Dodaj pieczarki,
paprykę, żółty ser oraz posiekane zioła. Przypraw do smaku. Wymieszaj całość delikatnie.
Ciasto przełóż do formy - keksówki wyścielonej papierem do
pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na około 40 minut
(do suchego patyczka). Piknikowe ciasto
gotowe. Jedz i smakuj.
Świetne!
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś podobne
Ciacho wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że u nas pogoda zupełnie nie majówkowa...
Rewelacja! Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń