poniedziałek, 15 maja 2017

Shrekowe pulpety




Bardzo smaczne szpinakowe pulpety. Ponadto z dodatkiem mozzarelli, czarnuszki i płatków owsianych. Wyśmienicie smakują zarówno większym jak i mniejszym domownikom. Myślę, że bajkowy, zielony olbrzym też chętnie by się na nie skusiłJ
A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Znajdziecie tam przepisy na wiosenne przysmaki i nie tylkoJ Zachęcam do lekturyJ
  


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 g szpinaku
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • ½-1 szklanki bułki tartej
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, czarny pieprz
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowy
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie
  • 2-3 listki laurowe


Przygotowanie: Szpinak opłucz, osusz i drobno pokrój. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wrzuć szpinak. Posól i dodaj czosnek. Wymieszaj wszystko razem. Przesmaż przez chwilę, aż szpinak zmniejszy swą objętość. Następnie odstaw, by nieco przestygnął
Do miski włóż mięso. Dodaj szpinak oraz pokrojony drobno ser. Wbij jajko i wsyp płatki owsiane. Przypraw solą, pieprzem i czarnuszką. Dodaj trochę bułki tartej. Wyrób mięso, w razie konieczności dosypując bułkę tartą. W dłoniach formułuj niewielkie pulpeciki.

Do rondla wlej szklankę wody i wstaw go na palnik. Wrzuć obraną marchew i pietruszkę. Dodaj łodygę selera. Przypraw solą, czarnym pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Delikatnie przełóż pulpety. Dolej wody, tak by pulpety były zakryte. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Shrekowe pulpety gotowe. Jedz i smakujJ

1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę to wypróbować! Wyglądają i prezentują się bardzo smakowicie:) I do tego zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...