piątek, 5 maja 2017

Sałatka z cieciorką i szpinakiem


  

Ciecierzyca, szpinak, suszony pomidor i czerwona cebula. To wszystko wymieszane w sałatce. Po mięsnym, choć nie do przesytu, długim weekendzie:) czas na małą odmianę. Sałatka smaczna, pożywna, można ją również spakować do pudełka jako drugie śniadanie. W oczekiwaniu na świeże ogórki, pomidory i inne wiosenne smakołyki, sałatka będzie miłym urozmaiceniem. ZapewniamJ Spróbuj też cieciorki pieczonej (klik).



Składniki:


  • szklanka cieciorki (może być również z puszki)
  • 3-4 garści szpinaku
  • klika suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz czarny
  • olej rzepakowy
  • olej z suszonych pomidorów
  • sok z cytryny/ ocet winny

Przygotowanie: Cieciorkę namocz w zimnej wodzie na przynajmniej 6-8 godzin. Następnie odcedź. Zalej wodą, gotuj przez 40 -60 minut pod przykryciem. Posól ją 10 minut przed końcem gotowania. Odcedź i postaw do ostudzenia.

Cebulę obierz i pokrój w półtalarki. Szpinak opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Suszone pomidory zaś pokrój w paseczki. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą. Przypraw do smaku. Sałatka z cieciorką i szpinakiem gotowa. Jedz i smakujJ


Grillowanie w duecie z zieleniną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...