Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami




Kawałek śliwkowego ciasta w pierwszy dzień jesieni. Przy takiej zimnej, deszczowej do kubka gorącego mleka, herbaty czy kawy będzie w sam raz. Przepyszne i aromatyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami. Ponadto jest ekspresowe w przygotowaniu. W śliwkowym sezonie nie może go zabraknąć. Słodko i smacznie polecamJ
A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik). Zachęcam do lekturyJ



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 10 śliwek
  • 3 morele



Przygotowanie: Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia. Jajka ubij wraz z cukrem. Do masy jajecznej dodaj jogurt i olej. Wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, płatki owsiane, a na końcu cynamon. Wymieszaj. Ciasto wylej do wyścielonej pergaminem tortownicy średnicy 24 cm. Na wierzchu w niewielkich odstępach ułóż połówki śliwek i moreli (rozcięciem do góry). Piecz w temperaturze 180 C przez około 40-50 min. Podawaj oprószone cukrem pudrem. Ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami gotowe. Jedz i smakujJ



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Cynamonowy ryż ze śliwkami- Lubelski Kociołek

Cynamonowy ryż ze śliwkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka (edycja śliwki ). Danie szybkie, bo u mnie ostatnio czas strasznie zakręcony. Bardzo chciałam wziąć udział w tej, jakże smacznej zabawie. Cynamonowy ryż ze śliwkami świetny na sycące, ciepłe śniadanie lub deser. Dla wszystkich smakoszy, których czas goni, polecam cynamonowy ryż ze śliwkami . A razem ze mną w Lubelskim Kociołku śliwki przyrządzają: Marta , Dorota , Joanna , Edyta , Ela , Karolina i Julianna Zajrzyjcie i do nich, by sprawdzić, jakie tam smakowitości goszczą J Składniki: 100g ryżu 10 śliwek 1 brzoskwinia 1 łyżeczka masła najlepiej klarowanego 1 łyżka miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu ½  łyżeczki imbiru suszonego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej  uprażone płatki migdałów Przygotowanie: Ugotuj ryż. Śliwki i brzoskwinię  wydryluj . Śliwki pokrój w ćwiartki, a brzoskwinię w ósemki. W garnku rozpuść masło, następnie dodaj...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....